Press "Enter" to skip to content

Emanuel Chirilă, tânăr inventator în Italia: ”Gândul mai pleacă, dar inima mereu la România îmi rămâne”

APDA, 11 aprilie 2018 – Un tânăr român din Italia a fost nominalizat în lista Forbes Italia, ”100 de lideri ai viitorului”, după participarea la forumul TEDxYouth Italia, eveniment-concurs care premiază ideile valoroase ale tinerilor absolvenți ai școlilor italiene.

Emanuel Chirilă, Emi cum îi spun prietenii, are 20 de ani, este originar din Iași și trăiește cu familia la San Giovanni Valdarno, un mic orășel din provincia di Arezzo.

Invenția sa a stârnit multe comentarii favorabile, iar prezentarea pe care a  făcut-o la concursul TEDxTouth a atras atenția în mod deosebit. A avut o idee simplă, dar valoroasă: a inventat o cască de motociclist care, în caz de accident sau nevoie, trimite singură un sms de solicitare de ajutor, cu coordonatele locului în care se află. Multe vieți, mai ales de tineri, pot fi salvate așa.

«Este vorba despre o idee care mi-a venit când aveam 18 ani, deci prin anul 2016. Am făcut mici căutări pe net și am observat că nu există ceva asemănător, deci am mers imediat pe ideea că trebue brevetată pentru a avea o acoperire legală asupra drepturilor de autor.La nivel de bază este vorba de o cască pentru moto, care în caz de accident simte lovitura capului cu asfaltul, dându-și seama că ai căzut de pe motoretă. În acel moment, casca te geolocalizează automat și trimite un sms cu coordonatele locului unde te găsești, în felul acesta cineva poate ști dacă pățești ceva și poate ști și unde te aflai pentru a putea fi ajutat cât mai repede.», ne-a explicat el.

L-am întrebat dacă s-a gândit vreodată să se întoarcă în România: «Gândul mai pleacă, dar inima mereu la România îmi rămâne, visul meu este de a reuși să devin om de afaceri și să investesc în România.», a răspuns Emanuel.

Andi Rădiu