Press "Enter" to skip to content

Eliminarea taxei de echivalare a diplomelor obținute în străinătate: ”Semnal pentru studenţii români care doresc să revină în ţară”

APDA, 16 octombrie 2017 – Deputatul PNL Mara Mareş intenţionează să depună un proiect de lege prin care taxa de echivalare a diplomelor obţinute în străinătate să fie eliminată. “Un gest simbolic, dar absolut necesar”, a precizat ea.

“Birocraţia din sistemul de învăţământ este un impediment pentru beneficiari şi este absolut esenţial ca aceasta să fie redusă. În timpul campaniei electorale, am promis că voi veni cu un pachet legislativ pentru a facilita echivalarea şi recunoaşterea diplomelor obţinute în afară şi, de aceea, ca un prim pas, voi depune o iniţiativă legislativă prin care să fie eliminată taxa de echivalare a diplomelor obţinute în străinătate.

Taxa este complet inutilă, are o valoare doar de 50 de lei şi, după cum puteţi intui, nu aduce încasări semnificative la bugetul de stat. Din propria mea experienţă, dar şi din discuţiile pe care le-am avut cu studenţii români plecaţi la studii în afară, acesta este un prim pas şi un gest simbolic necesar pentru aceştia. Întregul mecanism birocratic reprezintă o pierdere de vreme şi este complet inutil. Este necesar ca birocraţia din sistemul de învăţământ să fie redusă, iar cel de-al doilea pas este digitalizarea procesului de recunoaştere şi echivalare”, a declarat Mara Mareş.

Potrivit reprezentantei PNL, având în vedere că taxa în cauză are o valoare de doar 50 de lei, eliminarea ei are o semnificaţie mai degrabă simbolică, dar reprezintă un pas important în a demonstra că, într-adevăr, suntem interesaţi de reducerea birocraţiei.

“De aceea, sper ca Guvernul şi majoritatea din Parlament să nu respingă această măsură, argumentând că avem nevoie de bani pentru buget. Ar fi un semnal de deschidere atât pentru studenţii români care doresc să revină în ţară, dar şi pentru cetăţeni ai altor state care vor să vină în România. Eliminarea taxei reprezintă, înainte de toate, o expresie a deschiderii şi diversităţii. În scurt timp, intenţionez să propun un întreg pachet legislativ prin care birocraţia din sistemul educaţional să fie simplificată; aceasta este o problemă care mi-a fost semnalată deseori de beneficiarii sistemului de învăţământ din România”, a precizat Mara Mareş.