Press "Enter" to skip to content

Elena Straface, artistă populară în Spania: «Nu voi renunța niciodată să spun că sunt româncă»

APDA, 30 mai 2018 – Este a șaptea generație de muzicieni din familia sa, are dublă cetățenie, română și germană, dar a ales să trăiască în Spania. Elena Maria Straface, 43 de ani, este o solistă de muzică populară, născută la Rădăuți, dar crescută la Reșița, în Banat, zonă pe care o și reprezintă din punct de vedere folcloric. Acolo a studiat Turism și Canto.

«M-am decis să vin și să locuiesc în Spania, deoarece o am pe mama mea aici, care locuiește de mulți ani în zona Andaluziei. O iubesc foarte mult și doresc să îmi mai petrec ”câteva clipe” alături de ea, deoarece nu știu cât timp o voi mai avea alături de sufletul meu.», povestește Elena.

«Provin dintr-o familie de muzicanți, a șaptea generație. Frații mei, cântă la diferite instrumente muzicale, precum și vocal. Mi-am dat seama de talentul meu, încă de la o vârstă foarte fragedă și căutam întotdeauna scena și să fiu în centrul atenției.

Am studiat muzica și am obținut diploma de Solistă cu nota 10 pe parcursul anilor de studiu. Cânt muzică populară, folk și șlagăre, atât în limba română, cât și în germană. Colaborez cu mai mulți cântăreți, studiouri de muzică, și nu în ultimul rând cu radioul și televiziunea.

Sunt un artist cu experiență și nu voi înceta niciodată să îmi îmbunătățesc cunoștințele și să promovez tinerele talente. A te impune și a transmite ceva pozitiv spre exterior, este foarte complicat, necesită timp, bani și efort maxim, mai ales în Diaspora. Dar aceste sacrificii sunt foarte importante, în orice domeniu de activitate și la orice vârstă, deoarece nu vrem să ne pierdem tradiția, cultura și nu în ultimul rând identitatea.

Vorbind despre muzică și cultură, trebuie să menționez că noi, românii, avem o afinitate pentru tot ceea ce este artă. Mesajul meu este foarte simplu: Români, uniți-vă, indiferent unde vă aflați!»

Elena a colaborat cu diferite asociații de cultură din țară si din Europa,unde a obținut diferite premii! «Dar am fost dezamăgită că unele dintre Asociații nu promovează persoanele care locuiesc in Diaspora, ci preferă să aducă artiști din țară. Implicarea financiară a acestora este minimă, ceea ce m-a determinat să lucrez mai mult pe cont propriu. M-aș bucura dacă bisericile, asociațiile si comunitățile românești și-ar schimba mentalitatea.»

Spune că s-a simțit dezavantajată de faptul că este străină. «Cu părere de rău trebuie să spun că da, m-a dezavantajat. Dar cu toate acestea, nu mi-a fost rușine să spun că provin din România, pentru că îmi iubesc mult țara, cultura și românii. Nu voi renunța niciodată să spun că sunt româncă, chiar dacă între timp am obținut și cetățenia germană.»

Care sunt diferențele dintre Germania și Spania? După 18 ani de trăit în Germania, Maria s-a mutat de prea puțin timp în Spania pentru a face analize, dar oricum, deja se simte acceptată.

«Locuiesc abia de două săptămâni aici, în Andaluzia, nu pot spune momentan prea multe, dar mă bucur că spaniolii nu sunt așa de conservatori, comparativ cu cei din Germania. Aici nu există atâta birocrație, iar pe plan cultural sunt deja acceptată de comunitatea spaniolă, ceea ce mă bucură. Nu este ușor, să te adaptezi la un nou stil de viață și este greu să exprimi ceea ce dorești, atât timp cât cunoștințele încă nu îți permit, dar ținând cont că este o limbă latină, voi face, cu siguranță, în scurt timp, progrese.

Aici avem o climă minunată și pe plan economic, Spania face progrese. Mă bucur că am avut posibilitatea să trăiesc în Germania, deoarece acolo am cunoscut o altfel de cultură, am studiat și am învățat limba germană, ceea ce cu siguranță îmi va prinde bine pe parcursul vieții mele. Cultura și muzica germană este interesantă și sigur se va bucura de ea comunitatea germană din Spania.»

Cătălin Șerbu