Press "Enter" to skip to content

Elena Sbenghea, Viena: ”Aș pleca și azi acasă dacă aș avea certitudinea că aș putea oferi un viitor copilului meu acolo”

APDA, 24 octombrie 2017 – Elena Sbenghea are 42 de ani și locuiește în Viena de 15 ani. Este originară din Drobeta Turnu Severin iar de când a plecat din țară a muncit mai mulți ani ca ajutor de bucătar, în curățenie iar în prezent ca ospătar la un restaurant de lângă Opera din Viena.

Am întâlnit-o la locul ei de muncă și am stat de vorbă în micile pauze pe care le avea.

Se consideră o persoană fericită, cu o familie frumoasă. ”Niciodată nu mi-a fost frică de muncă. Am un băiat în vârstă de 6 ani, fotbalist înrăit, iar soțul muncește în construcții. Pe scurt, îndeplinim toate condițiile pentru a fi catalogați o familie normală, frumoasă. Singurul nostru regret este că nu putem fi aproape de casa părintească, că nu poate copilul să învețe în limba română la el acasă.”

E de părere că multe lucruri care nu merg bine în România sau comunitățile de români din afara țării au ca motiv mentalitatea oamenilor. ”Mentalitatea românului este una cu totul și cu totul specială. Chiar și aici, nu doar în țară. Nu există în mentalitatea românului o chestie benevolă, faci ceva, orice, înseamnă că sigur urmărești ceva, ai un interes ascuns. Ar trebui să se adapteze vremurilor în care trăim, mentalitatea este punctul de pornire a lucrurilor rele”, ne spune Elena într-o pauză scurtă.

”Te-ai întoarce în România?”, am întrebat-o.

”Merg în România în concediu, merg de câte ori am ocazia dar îmi este greu să văd că nu s-a schimbat nimic în toți acești ani. Aș dori să mă pot întoarce să îi ofer fiului meu ocazia să învețe și să se pregătească pentru viață în limba lui, dar din păcate condițiile actuale nu îi sunt propice.

”Când ajung cu cineva la un spital în România, după ce m-am obișnuit cu sistemul din Viena nu pot să vă descriu sentimentul. Și e aproape la fel sistemul de învățământ, condiții și așa mai departe…totul ar trebui luat și refăcut de la zero…Aș pleca și azi dacă aș avea certitudinea că aș putea oferi un viitor copilului meu în România, dar momentan această certitudine lipsește”, ne-a răspuns ea.

Ionică Armanca, Viena