Press "Enter" to skip to content

Drumul Talienilor, drumul Vitoriei Lipan, colț de rai al Bucovinei

Dacă nu aţi descoperit încă toate colţurile de rai din judeţul Suceava, vă propun să vă faceţi timp pentru Munţii Stânişoarei – drumul Baltagului şi al Victoriei Lipan, cunoscut şi sub numele de drumul Talienilor.

”A găsit amintirea celor trei tovarăşi călăreţi şi la Borca. Iar de-aici turma a apucat spre stânga, părăsind apa Bistriţei. Acuma Vitoria se abătea iarăşi într-o ţară cu totul necunoscută, cu nume de sate şi munţi pe care nu le mai auzise. A făcut popasul obişnuit într-un sat căruia-i zicea Sabașa s-a aflat ș-acolo urma oilor ș-a călăreţilor. Pe urmă a suit un drum şerpuit săpat în stancă, ocolind în singurătăţi pe sub vulturi. Era o pustie a gheței şi a omătului şi sus vântul avea spulber s-o putere vie, spre apă Moldovei. Iar muntele, cu cale şerpuită şi cu punţi de piatră peste prăpăstii, se chema Stănişoară. Îi dădea Vitoriei aceste lămuriri un flăcăuaş, pe care-l luase călăuză, feciorul crâşmarului din Sabașa.

În pisc, sub crucea care se cheamă a Talienilor, au hodinit caii într-un dos de mal, la adăpost de spulber, ascultând în tăcere bubuitul vântului în prăpăstii şi şuietele brazilor. „Înspre soarele acela, care luceşte pe apă Moldovei, s-a dus Nechifor Lipan, cugetă Vitoria. Aicea s-a oprit şi el şi s-a uitat departe.” (citat din ”Baltagul”, de Mihail Sadoveanu).

În fapt, şoseaua a fost construită între anii 1902 – 1914, pentru a face legătura între două din Domeniile Coroanei, de către drumari italieni, tocmiţi de regele Carol I. Graţie Legii pentru Instituirea Domeniilor Coroanei, familia regală primise 12 moşii din proprietatea statului, din care 3 se aflau pe teritoriul judeţului Suceava (Mălini, Borca şi Sabașa). Noul drum urma să răspundă atât necesităţilor economice cât şi celor militar-strategice, legând valea Moldovei cu valea Bistriţei.

Italienii au stat 12 ani în Mălini, timp în care au construit podurile, cantonul şi o şcoală în care copiii mălinenilor învaţă şi astăzi, iar la final au ridicat în pasul Stănişoară, la 1235 metri altitudine,o cruce din piatră. Crucea originală s-a distrus, au mai rămas doar treptele de piatră pe care se urcă până acolo, dar sătenii au ridicat pe acel loc  o altă cruce.

Drumul spre cruce trece peste trei poduri metalice de pe pârâul Suha, construite tot de italieni, intacte în ciuda trecerii timpului şi pe lângă un monument închinat soldaţilor căzuţi în al Doilea Război Mondial şi o cruce veche din piatră care marchează poiana în care odihnesc laolaltă sute de ostaşi. Asta deoarece pe linia Mălini-Borca au avut loc lupte crâncene între armata română şi germană, aici acţionând ostaşi ai Regimentului 3 Grăniceri, ai Batalionului  1 din  regimentul 6 Grăniceri precum şi ai companiei 1. Sus, pe culme, lângă „Crucea talienilor”, există încă resturile cazematelor aruncate în aer de nemţi în al Doilea Război Mondial, tot atunci fiind distrusă şi crucea originală.

Drumul Talienilor, drumul Vitoriei Lipan, îmbie cu peisaje de vis, ciuperci şi fructe de pădure ce aşteaptă cuminţi să le culegeţi dar şi cu liniştea şi frumuseţea monumentală a pădurii.

(Alina Balatchi – Anglia)