Press "Enter" to skip to content

Din initiaţiva unui român din Montreal: expoziţii de celebrare a 150 ani de la crearea Confederaţiei canadiene

APDA, 7 septembrie – În aceastǎ varǎ, la Botoşani (localitate înfrǎţitǎ cu Laval) şi la Havana – aşadar în oraşe aflate la peste 10.000 km distanţǎ unul de altul, au avut loc, din iniţiativa unui român din Montreal, expoziţiile cu tema “Canada la cea de-a 150-a aniversare a Confederaţiei”.

Evenimentele au fost organizate de prof. Vania Atudorei în colaborare cu publicaţia ZigZag Român-Canadian, din al cǎrui colectiv redacţional face parte, precum şi în colaborare cu dna Eva Nassif, deputat de Vimy-Laval în Parlamentul Canadei şi cu sprijinul direct al ministrului Patrimoniului Canadei, dna Mélanie Joly.

  • La Biblioteca Judeţeanǎ din Botoşani, expoziţia a fost inauguratǎ cu sprijinul prof. Cornelia Viziteu – director general al bibliotecii, şi al dlui Mihai Cornaci – bibliotecar, dar şi colecţionar de talie internaţionalǎ, membru supleant în Comitetul Director al Societǎţii Numismatice Române. Dupǎ intonarea imnului canadian, “O Canada”, a urmat o conferinţǎ despre Tara frunzei de arţar, participanţii putînd vedea piese de numismaticǎ şi filatelie, dar şi panouri, planşe, artefacte, postere, albume şi fotografii înfǎţişînd pagini din istoria acestei ţǎri. Iar participanţii au primit cadouri care sǎ le aminteascǎ de Canada.
  • La Havana, expoziţia a fost deschisǎ la Muzeul de Numismaticǎ, în colaborare cu prof. Sergio Garcia Gonzalez – directorul general al muzeului, şi dna Giselle Rodriguez Despaigne – muzeograf. Inaugurarea a fost fǎcutǎ de celebrul istoric al Cubei, dr. Eusebio Leal Spengler – istoricul-şef al Havanei şi cea mai mare somitate dintre istoricii contemporani ai Cubei, responsabil de restaurarea Havanei vechi, regiune desemnatǎ patrimoniu mondial UNESCO. Intitulatǎ “Aniversario 150 de la Confederación de Canadá: la historia reflejada en sus monedas“, expoziţia cuprinde peste 100 de monede, bancnote şi piese de filatelie ale Canadei, exponatele din vitrinele muzeului fiind donaţii ale prof. Vania Atudorei.

De menţionat cǎ toate exponatele vor rǎmîne în patrimoniul instituţiilor din România şi Cuba care au colaborat la organizarea expoziţiilor.

Prof. Vania Atudorei, distins cu insigna jubiliara “Canada 150 de ani”

În semn de recunoştinţǎ pentru activitǎţile benevole de a face cunoscute realitǎţile Canadei în strǎinǎtate, prof. Vania Atudorei a fost distins de Eva Nassif, deputat federal de Vimy-Laval, cu insigna istoricǎ jubiliarǎ “Canada 150 de ani”. Aceastǎ distinctie a Guvernului Canadei este o piesǎ rarǎ, de serie limitatǎ, fiind fǎcutǎ din cuprul care a acoperit Parlamentul Canadei între anii 1918-1996.

La acelaşi eveniment, susţinut recent la Laval, deputata Eva Nassif i-a mai conferit prof. Vania Atudorei şi insigna comemorativǎ centenarǎ Vimy – 100 de ani“, în amintirea celebrei bǎtǎlii din Primul Rǎzboi Mondial, în care, la 9 aprilie 1917, şi-au pierdut viaţa 3.598 soldaţi canadieni şi alţi 7.000 au fost rǎniţi.

Cititorii ZigZag Român-Canadian sînt familiarizaţi cu prof. Vania Audorei, din interviurile inedite pe care vi le prezintǎ în paginile acestei publicaţii comunitare româneşti editate la Montreal.

Cristina Sofronie – Montreal