Press "Enter" to skip to content

Deputatul USR Matei Dobrovie propune îmbunătățirea și extinderea procedurii de vot prin corespondență

APDA, 5 aprilie 2018 – Uniunea Salvați România a depus la Senat o propunere legislativă amplă de îmbunătățire și extindere a procedurii de vot prin corespondență. Modificările vizează atât legea votului prin corespondență, cât și legile privind alegerile parlamentare și cele prezidențiale, astfel încât să fie creat cadrul optim pentru implementarea acestei modalități de vot.

“Din păcate, în anul 2016, doar 0,02 % dintre românii cu drept de vot și-au desemnat reprezentanții în Parlament prin corespondență. Facilitarea acestui mecanism de vot pentru o categorie restrânsă de cetățeni, birocratizarea excesivă, caracterul de noutate al procedurii, insuficienta informare a alegătorilor, dar și numeroasele lacune și necorelări legislative sunt cauzele care au dus la un astfel de rezultat. USR își dorește ca votul prin corespondență să constituie o alternativă sigură la votul clasic, să corespundă nevoilor alegătorului român și să reprezinte o reală încurajare a participării acestuia la procesul electoral”, a precizat Matei Dobrovie, deputat USR și inițiator al propunerii legislative.Votul prin corespondență ar urma să fie extins și la alegerile pentru Președintele României, nu doar la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.

Vor putea vota prin utilizarea serviciilor poștale toți românii cu drept de vot aflați în străinătate, nu doar cei care au domiciliul sau reședința în afara României, precum și alegătorii din țară care nu se pot prezenta la urne în ziua votului. În plus, la alegerile parlamentare, românilor aflați în străinătate li se acordă posibilitatea de a vota pentru candidații din circumscripția electorală din țară, corespunzătoare adresei de domiciliu sau reședință. Excepție fac alegătorii cu domiciliul în străinătate, care urmează să voteze doar pentru candidații din Circumscripția nr. 43- Diaspora.“Considerăm că este important ca alegătorul să își poată exprima opțiunea de vot, indiferent de locul în care se află în perioada alegerilor. Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate, votul reprezintă o legătură importantă cu comunitatea din care au plecat.

Referitor la alegerile prezidențiale, ne dorim ca mecanismul de vot prin corespondență să fie aplicabil în anul 2019, astfel încât să nu mai existe cozi uriașe la secțiile de votare și restrângeri ale dreptului de vot”, a declarat Matei Dobrovie.Pentru a fi asigurată transparența procedurii de vot, se propune înființarea unui birou electoral dedicat doar acestei modalități alternative de vot, denumit Biroul Electoral General pentru votul prin corespondență, în subordinea căruia se vor afla deja existentele birouri electorale pentru votul prin corespondență, înființate însă la fiecare 7500 de alegători, nu la fiecare 10000 de alegători. De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă va pune la dispoziția alegătorului o platformă web unde acesta poate verifica traseul votului său.

Propunerea legislativă are în vedere și următoarele aspecte: clarificarea unor termene și a atribuțiilor avute de Poșta Română, stabilirea unor reguli cu privire la documentația aferentă turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidențiale, delimitarea dintre adresa de corespondență și adresa de domiciliu/reședință, facilitarea votului pentru persoanele cu dizabilități, introducerea unor noi cazuri în care alegătorul se poate prezenta direct la secția de votare, actualizarea informațiilor ce urmează a fi incluse în cererile transmise de către alegători, în listele electorale, precum și în procesele-verbale încheiate de birourile electorale, clarificarea condițiilor în care birourile electorale înregistrează, sortează și păstrează documentele primite de la alegători, definirea situațiilor în care buletinele de vot sunt considerate nule.La toate aceste modificări se adaugă adaptarea reglementărilor privind alegerile parlamentare și cele prezidențiale la natura votului prin corespondență, care presupune o anumită desfășurare în timp.

Sorin Cehan