Press "Enter" to skip to content

Deputatul Constantin Codreanu, declarație politică: Necesitatea instituirii Organizației internaționale a Românofobiei

APDA, 27 septembrie 2017 – Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut o declarație politică în plenului Camerei Deputaților privind necesitatea instituirii Organizației interguvernamentale a Românofoniei

”Limba română este vorbită de peste 30 de milioane de oameni. Peste o treime dintre aceștia nu locuiesc în interiorul granițelor actuale ale României. Ea reprezintă un element fundamental al personalității și patrimoniului celor două state românești actuale: România și Republica Moldova, dar și al altor state.

Ea este limbă oficială în România, Republica Moldova, Provincia Autonomă Voievodina din Serbia, având statut oficial de limbă regională în regiunea Transcarpația, în raionul Herța și în multiple localități istorice românești din regiunea Cernăuți. Ea este limbă oficială și de lucru a Uniunii Europene și limbă oficială a Uniunii Latine. Dialectul istoric aromân al limbii române comune are statut oficial în orașul Crușova din Republica Macedonia. Româna este limbă liturgică în Sfântul Munte Athos. O importantă comunitate românofonă locuiește în Israel, iar în Spania și Italia avem cele mai numeroase comunități românești din noua diasporă emergentă.

Statutul, rolul și funcțiile limbii române în România sunt reglementate de Legea nr. 500/2004 privind folosirea limbii române în locuri, relații și instituții publice. În Republica Moldova statutul, rolul și funcțiile limbii române sunt reglementare de Legea nr. 3465 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești din 31 august/1 septembrie 1991 și Hotărârea Curții Constituționale nr. 36, din 05 decembrie 2013, privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție în corelație cu Preambulul Constituției și Declarația de Independență a Republicii Moldova.

State precum Franța, SUA, China, Vatican, Germania, Marea Britanie, Ucraina, Rusia au redacții de limbă română ale posturilor lor de radio pentru străinătate. În Ucraina, Serbia și Ungaria există emisiuni radio în limba română pentru minoritarii români din aceste state. În multe țări există catedre de limbă română. Presă scrisă în limba română literară există în Israel, SUA, Canada, Spania, Germania, Marea Britanie, Ucraina, Ungaria și Serbia, iar sporadic și în Bulgaria. În Albania și Republica Macedonia apar publicații în dialectul istoric aromân al limbii române comune. Posturi de radio sau emisiuni în limba română există în Austria, SUA și Israel. Există și emisiuni de televiziune în româna literară în Serbia, Austria, SUA și Canada, iar în dialectul aromân în Republica Macedonia. Radio România Internațional emite în limba română și în dialectul istoric aromân. O bogată presă scrisă și audiovizuală există în Republica Moldova. Factorul lingvistic este unul esențial pe dimensiunea cooperării interstatale și interacțiunii culturale.

Având în vedere cele expuse, propun oficial Guvernului instituirea Organizației interguvernamentale a Românofoniei, din care să facă parte România și Republica Moldova, și care să rămână deschisă aderării, cu statut de membru deplin sau observator, oricărui alt stat sau regiuni a căror populație istorică sau emergentă folosește limba română și dialectele ei istorice.

O asemenea decizie nu ar fi inedită. Avem la dispoziție modele și bune practici oferite de Organizația interguvernamentală a Francofoniei, Uniunea lingvistică olandeză, Comunitatea țărilor de limbă portugheză, Organizația arabă pentru educație, cultură și știință, Organizația internațională pentru cultura turcă, ca și bogata experiență a hispanofoniei sau Anglosferei.

Avem imperioasă nevoie de o Organizație interguvernamentală a Românofoniei, cu atât mai mult acum, când președintele ucrainean a început procesul de lichidare treptată a învățământului în limba română prin promulgarea Legii educației în Ucraina”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Deputat Constantin Codreanu

26 septembrie 2017