Press "Enter" to skip to content

Deputat PNL: ”Revoltat că statul vrea nu doar să amendeze, ci să facă și dosar penal românilor din străinătate care nu declară rezidența fiscală”

APDA, 26 septembrie 2017 – Deputatul liberal Daniel Olteanu a atras atenția printr-o declarație în plenul Camerei Deputaților asupra politicii iresponsabile, de alungare a conaționalilor, promovată de statul romȃn prin măsurile abuzive cuprinse în noul Cod Fiscal.

Contactat de agenția Diaspora Azi – APDA, politicianul român a răspuns câtorva întrebări legate de intervenția sa în favoarea românilor din străinătate. Deși ales într-o circumscripție din țară (Vaslui), deputatul Olteanu cunoaște problemele românilor din diaspora. El are o soră și un frate care trăiesc în străinătate.

”Am fost revoltat în momentul în care am aflat că statul romȃn vrea să-i pedepsească pe cei plecați la muncă în străinătate nu doar cu amenzi, ci și cu dosare penale, dacă nu-și declară rezidența fiscală.”, a răspuns el întrebat de motivul pentru care a decis să intervină în plenul Camerei.

V-ați gândit vreodată să emigrați?

Să ştiţi că oamenii care ajung în faţa acestei dileme sunt puternici, pentru că îţi trebuie forţă în ambele situaţii: şi dacă te hotărâşti să pleci, şi dacă te hotărâşti să rămâi. Pe de o parte, e vorba de tăria de care ai nevoie pentru a o „lua de la zero”, renunţând la a-i vedea pe cei dragi pentru o perioadă necunoscută, pe de altă parte e puterea de care ai nevoie ca să rămâi, ştiind că trebuie să-i supravieţuieşti unui sistem care face tot posibilul să te suprime.

În ceea ce mă privește, pot spune că am găsit suficientă putere să rămȃn în țară. Nu mă refer neapărat la argumente care țin de un patriotism ieftin, ci la faptul că, în cazul meu, speranţa într-o schimbare nu a murit. Îi înțeleg, însă, foarte bine pe cei care, la un moment dat, n-au mai vrut sau n-au mai putut să rămȃnă în Romȃnia și au plecat să-și refacă viața într-o altă țară. La fel, îi înțeleg pe cei care își fac acum curaj să plece, fie pentru că nu-și găsesc un loc de muncă plătit așa cum ar trebui, fie pentru că sunt complet dezamăgiți de sistemul de sănătate, de funcționarii din administrație sau de politicienii din Romȃnia.

Vă simțiți responsabil, ca politician, de plecarea atâtor români în străinătate?

Înainte de a fi politician, sunt om. Iar, atunci cȃnd văd în jurul meu rude, prieteni și cunoscuți care pleacă și lasă totul în urmă, e firesc să mă întreb dacă n-aș fi putut face mai mult pentru ca ei să rămȃnă în țară.

Am fost cȃțiva ani director la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui și am văzut  disperarea oamenilor care sunt dispuși să meargă oricȃt de departe, să lucreze în orice domeniu, numai să aibă ce să pună pe masă copiilor. Oameni care n-au mai stat pe gȃnduri și au plecat să muncească la mii de kilometri, lăsȃndu-și copiii în grija bunicilor sau a vecinilor, iar în unele cazuri, chiar singuri. Apoi, dacă s-au întors, și-au luat toată familia peste hotare.

Așa am ajuns în situația extrem de gravă în care ne aflăm astăzi. Vasluiul, de exemplu, are un sfert din populație peste granițe, și mă refer aici la statisticile neoficiale, nu la cele care ascund realitatea. Cred că trebuie să ne obișnuim să prezentăm lucrurile așa cum sunt, nici mai rău, dar nici mai bine. Anul trecut, în cele cȃteva luni în care am fost prefect, am reușit să îl conving pe prim-ministrul de la acea vreme să includă județul Vaslui în Memorandumul pentru dezvoltarea comunităților marginalizate din Moldova. Era vorba despre un program – pilot, care viza un sprijin concret acordat celor mai defavorizate şi depopulate comunităţi din ţară, Vasluiul fiind în aceeaşi situaţie cu Valea Jiului, spre exemplu. Între timp, proiectul a fost abandonat, din păcate.

Am reușit să îi supăr pe mulți cu atitudinea mea de atunci, pentru că am reclamat, în mod oficial, că Vasluiul are nevoie de ajutor, ca şi alte zone ale ţării. Acum, situația se repetă. E inacceptabil ca romȃnii aflaţi peste hotare, cel mai important investitor ʺstrăinʺ din țara noastră, așa cum îmi place să îi numesc, să fie amenințați cu amenzi și dosare penale dacă nu-și declară rezidența fiscală. Ăsta e adevărul, nu mă tem să-l spun și am avut deja în Parlament patru intervenții pe această temă, în declaraţii politice și interpelări, care sunt publice.

Cunoașteți problemele diasporei? Aveți rude în străinătate?

Am un frate mai mic, care este stabilit la Londra de 15 ani, și o soră care trăiește în Paris de vreo 14. Ne vedem o dată pe an, în cel mai fericit caz… Știu cȃt de greu le-a fost să o ia de la zero, printre străini, știu cȃt de greu le este să fie departe de casă și de părinți. În situația lor sunt milioane de romȃni care nu și-au mai găsit locul și rostul în țară, care muncesc, plătesc taxe, luptă să se integreze și să-și facă o viață mai bună. Cred că, atunci cȃnd revin în țară, toți aceștia trebuie să se simtă primiți cu brațele deschise, nu umiliți, iat atunci cȃnd se gȃndesc la Romȃnia, trebuie să o facă nu cu mȃnie, ci cu bucurie.

Emigrarea e o experiență care pe unii oameni îi face mai puternici, în timp ce pe alții îi poate distruge, de-a dreptul, iar cei mai afectaţi sunt copiii. Sunt atȃt de multe cazuri… iar sutele, miile de mesaje, publice şi private, pe care le-am primit pe pagina mea de Facebook, arată o tragedie. Cred că orice politician ar trebui să le citească, înainte de a-i trece prin cap idei referitoare la românii din străinătate.

Când ați hotărât să faceți acea intervenție în Parlament în favoarea eliminării acelor taxe pentru românii din străinătate și de ce?

Unul dintre motivele pentru care am ales să rămȃn în țară este tocmai acela că vreau să schimb ceva, sau cel puțin să încerc… Am fost revoltat în momentul în care am aflat că statul romȃn vrea să-i pedepsească pe cei plecați la muncă în străinătate nu doar cu amenzi, ci și cu dosare penale, dacă nu-și declară rezidența fiscală.

Cu alte cuvinte, autoritățile din țara care a perfecţionat statul la coadă şi completatul de formulare au mai găsit un motiv să-i taxeze pe romȃnii de peste hotare, care oricum întȃmpină suficiente piedici birocratice atunci cȃnd se întorc acasă.

Am fost surprins să constat că documentul despre care discutăm are foarte multe date care nu sunt accesibile multora dintre noi. Mai mult, conține întrebări referitoare la motivele plecării din România, întrebări pe care eu le găsesc absolut provocatoare și inutile. Mi-am imaginat cum ar fi ca un vasluian alungat practic din propria ţară, copleşit de nevoi, să fie pus în situația de a completa un asemenea formular și să rişte un dosar penal, în cazul în care niște funcționari consideră că ar oferi date eronate. E umilitor să fii tratat astfel, în țara ta!

Am spus acest lucru și în plenul Parlamentului, în cadrul declarației din 13 septembrie, cȃnd i-am cerut Ministrului de Finanțe să anuleze formularul de rezidență fiscală și toate amenzile aferente în cazul necompletării acestui document. Reacțiile pe care le-am primit din partea romȃnilor plecați în străinătate, și nu doar a lor, m-au motivat să propun, în continuarea acestui demers, scutiri de taxe și impozite pentru cei care își trimit salariile în țară. I-am cerut prim-ministrului Mihai Tudose să vină în fața Parlamentului cu un program de măsuri prin care românii de peste hotare să fie stimulați să revină în țară, să beneficieze de facilități fiscale pentru construcţia, achiziţia sau reabilitarea unor imobile, dar şi pentru investiţii, inclusiv în educaţia copiilor. Aștept să primesc răspuns la interpelările pe care le-am transmis și sper ca, împreună, să facem pași înainte, să schimbăm lucrurile în bine.

Au existat reacții ulterioare din partea colegilor?

M-aș bucura să am susținerea cȃt mai multor colegi din Parlament, reacţia pe care au avut-o oamenii i-a impresionat pe mulţi. Pe lȃngă aspectele care țin de siguranța națională, pentru că eu consider că politica de alungare a conaționalilor poate amenința Romȃnia pe termen lung, cred că e pur și simplu o chestiune de bun-simț să ne gȃndim la frații noștri din străinătate, care trimit în țară miliarde de euro, și care merită să fie tratați la fel ca orice alt investitor ʺstrăinʺ, cu respect.

Vreau să le mulțumesc încă o dată celor care mi-au scris, romȃni din toate colțurile Europei, le doresc să fie sănătoși și să nu-și piardă speranța și încrederea în Romȃnia și în cei rămași în țară. Schimbarea pe care ne-o dorim este, în primul rând, meritul lor…

Andi Rădiu