Press "Enter" to skip to content

Deputat PNL: ”Cum sprijină Guvernul revenirea românilor în țară?”

APDA, 13 octombrie 2017 – Deputatul PNL, Dumitru Oprea îi solicită ministrului pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, să precizeze măsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru revenirea românilor din Diaspora, în condițiile în care recent adoptata Strategie națională pentru românii de pretutindeni tratează cu superficialitate problematica repatrierii.

În Strategia națională pentru românii de pretutindeni, publicată la finalul lunii iunie 2017, este tratată pe larg necesitatea sprijinirii românilor din Diaspora în vederea păstrării identității naționale acolo unde se află ei acum. În același timp, Strategia abordează superficial modalitățile și instrumentele prin care statul român sprijină reîntoarcerea și reintegrarea lor în țară.

‘Incapacitatea României de a atrage sau păstra talentele în țară a fost semnalată și în Global Competitiveness Report (România ocupă locul 127 în lume). Trist este că aceste cifre vin să confirme fenomenul la care asistăm de foarte mulți ani: exodul persoanelor cu înaltă calificare! În același timp, România se confruntă și cu o criză a forței de muncă tot mai pronunțată’, a declarat deputatul PNL Dumitru Oprea.

Ca urmare, parlamentarul ieșean a solicitat ministrului de resort să precizeze dacă Executivul României are în vedere introducerea în Strategia națională pentru Românii de Pretutindeni a mecanismelor necesare repatrierii și integrării românilor din Diaspora. De asemenea, Dumitru Oprea consideră că este important ca ministerul să demareze ample acțiuni de consultare a românilor de pretutindeni, astfel încât măsurile de sprijinire a repatrierii lor să producă efecte nu să apară doar pe hârtie sau în declarațiile politice.

Deputat

Dumitru OPREA