Press "Enter" to skip to content

Deputat PNL, alarmă la APCE: Europa de Est se golește, 20 de milioane au emigrat în Vest

Liberalul Ionuţ Stroe a fost ales raportor la APCE – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei – pe problema migrației muncii din Europa de Est. În regiune există o scădere demografică de aproape 20 de milioane de persoane. Care sunt implicațiile economice, demografice și sociale? La aceste întrebări va trebui să răspundă Ionuț Stroe.

Înainte de căderea Cortinei de Fier, migrația dinspre Europa de Est către Occident era motivată în primul rând politic. În prezent, motivația principală este una economică, iar migranții provin în cea mai mare parte din țări care s-au integrat deja în Uniunea Europeană și beneficiază astfel de dreptul de a călători și munci în Occident. Conform unor statistici publicate de ONU, populația Europei de Est s-a micșorat din 1990 până în prezent cu aproximativ 20 milioane de locuitori, fiind cea mai semnificativă scădere demografică dintr-o regiune a planetei de după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Impactul acestei migrații masive poate fi urmărit pe mai multe niveluri, cum ar fi cel economic, social sau demografic, se spune într-un comunicat al liberalului.
După ce a fost ales raportor de către Comisia pentru Migrație a APCE, deputatul PNL Ionuț Stroe a declarat: „Peste 3,5 milioane dintre conaționalii mei locuiesc și muncesc în țările din Vestul Europei. Așadar, ca parlamentar român, cunosc în detaliu situația si consecințele migrației. Mă onorează în mod deosebit încrederea pe care mi-au acordat-o colegii din toată Europa desemnându-mă raportor pe problema migraţiei economice din Europa de Est. Acest raport trebuie sa pornească de la un studiu asupra impactului pe care îl are migrația atât la nivel mic (pentru indivizi, familii și gospodării), cât și la nivel mare, asupra economiei europene, asupra finanțelor și demografiei țărilor implicate. Recomandările formulate în concluzie trebuie să ghideze țările europene în adoptarea unor măsuri care să îmbunătățească viața tuturor cetățenilor, indiferent de țara în care locuiesc. Consider că acesta este un subiect de maxim interes pentru România și țările vecine, dar în egală măsură și pentru Europa de Vest”.