Press "Enter" to skip to content

Deputat Constantin Codreanu: “Este necesară impulsionarea procesului de înfrățire administrativă a primăriilor din raionul Cahul cu primării din România”

APDA, 12 februarie 2018 – Vineri, 9 februarie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, aflat într-o vizită de lucru în sudul Republicii Moldova, a avut o întâlnire cu domnii Ion Groza, președinte al raionului Cahul și Vlad Cășuneanu, vicepreședinte al raionului, la sediul Consiliului Raional din municipiul Cahul.

Interlocutorii au abordat, într-o atmosferă călduroasă și constructivă, un șir de probleme pe care le întâmpină administrațiile publice locale de nivelul I și II din regiune, posibilitățile și formele de colaborare cu partenerii din România, precum și câteva proiecte concrete a căror realizare ar fi posibilă cu sprijin de la București.

Printre subiectele discutate s-a aflat cel al înfrățirilor administrative între comunele de pe cele două maluri ale Prutului, dar și între Consiliul Raional Cahul și Consilii Județene din România, și necesitatea impulsionării acestui proces benefic. În special, a fost subliniată valoarea înfrățirilor administrative din perspectiva atragerii de fonduri europene destinate cooperării transfrontaliere, precum și din cea a posibilității de finanțare a unor proiecte locale din Basarabia de către administrațiile locale din România.

Un subiect particular a fost cel privind necesitatea deschiderii unei grădinițe de copii cu instruirea în limba română în comuna Chioselia Mare (38 de kilometri distanță de centrul raional). În prezent copiii români din această localitate sunt nevoiți să frecventeze grădinița din localitatea vecină Chioselia Rusă (situată în UTA Găgăuzia), cu educația preponderent în limba rusă și parțial în cea găgăuză. Chioselia Mare este o comună de talie mică (circa 1500 de locuitori) și cuprinde satele Chioselia Mare și Frumușica. Parohia ortodoxă din localitate aparține Episcopiei Basarabiei de Sud (Mitropolia Basarabiei, Patriarhia Română).

Deputatul Constantin Codreanu a convenit cu președintele și vicepreședintele raionului Cahul să coopereze în beneficiului românilor din regiune.

Raionul Cahul are din 2013 un Acord de înfrățire cu județul Alba, în prezent fiind purtate consultări în vederea înfrățirii cu județele vecine Galați și Tulcea.

Menționăm că județul Cahul, împreună cu județele Bolgrad și Ismail, ocupate de imperiul țarist în 1812, a revenit în 1856 la trupul Principatului Moldovei, participând la procesul de formare a statului național român, din care au făcut parte până în 1878, iar între 1878 și 1918 s-a guvernat, prin derogare de la legislația țaristă, de Legea Comunelor din România, ratificată de Senatul de la Petersburg.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU