Press "Enter" to skip to content

DECLARAŢIE DE PRESĂ cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie 1859

APDA, 24 ianuarie 2018 – Semnificaţia sărbătoririi Micii Uniri capătă, în acest an centenar, valenţe deosebite şi ne vorbeşte, mai clar decât oricând altcândva, despre aspiraţia istorică a poporului român de a trăi în aceeaşiţarăşi sub aceeaşi flamură.

Treaptă vitală pentru naşterea statului naţional unitar, evenimentele premergătoare datei de 24 ianuarie 1859 au demonstrat că, alături de votul popular, mobilizarea exemplară a celor mai importante personalităţi române ale timpului a generat ecouri în politica întregii Europe şi a determinat un sprijin fără echivoc pentru cauza unionistă.

Ca şi astăzi, în urmă cu 158 de ani, întregul continent era tulburat de dispute şi tensiuni.  Demersul Unirii Principatelor Române întâmpina o puternică rezistenţă în anumite cancelarii politice.  Peste toate acestea, s-a ridicat însă glasul românilor, care au reuşit să îşi impună voinţa prin acest act istoric.

La ceas sărbătoresc, să ne amintim cu respect de idealurile care i-au însufleţit pe înaintaşiinoştrişi să ne regăsim în jurul valorilor şisimţămintelor care au făcut posibile atât Unirea Principatelor Române, cât şi Marea Unire de la 1918. Cu patriotism, cu emoţieşi în deplină frăţie, să spunem cu toţii: la mulţi ani, România!

Angel TÎLVĂR

DEPUTAT PSD DE VRANCEA