Press "Enter" to skip to content

Declarație de presă cu prilejul Zilei Protecției Civile din România și a Zilei Mondiale a Protecţiei Civile

APDA, 28 februarie 2018 – În fiecare an, pe 1 martie, marcăm Ziua Mondială a Protecţiei Civile, prilej cu care atenţia publică este atrasă asupra acestei componente extrem de importante a securității naționale şi asupra necesității adoptării măsurilor de prevenire şi programelor de informare în scopul reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență.

Începând cu anul 1990, Adunarea Generala a Organizaţiei Internaţionale a Protecţiei Civile a avut iniţiativa declarării Ziua Mondială a Protecţiei Civile în această dată, iar la 1 martie 1972  a fost lansată Constituţia acestei importante organizații cu activitate de cooperare și de mobilizare la nivel global.

Anual, un număr important de oameni din întreaga lume este afectat de impactul devastator al accidentelor, fenomenelor naturale extreme, calamităţilor și dezastrelor majore. Numărul acestui tip de incidente este în creștere și cere, în același timp, pregătirea cetățenilor pentru astfel de situații și o intervenție fermă și extrem de organizată.

Pe 28 februarie este sărbătorită Ziua Protecției Civile din România, aniversându-se în acest mod semnarea și publicarea în Monitorul Oficial, în anul 1933, a primului Regulamentul al Apărării Pasive contra atacurilor aeriene. În prezent, prin activitatea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, un mecanism complex și modern, adaptat standardelor UE și NATO, poate fi pus în acțiune în cel mai scurt timp.

Cu acest prilej festiv, să le mulțumim și să le urăm succes tuturor cadrelor de protecție civilă care, în România și în întreaga lume, prin deplina lor implicare, cu o viteză de reacție dată de exercițiu și experiență, cu responsabilitate civică exemplară și în spiritul celei mai înalte solidarități umane, se pun în mișcare pentru a proteja viața semenilor și bunurile acestora!

Angel TÎLVĂR

DEPUTAT PSD DE VRANCEA