Press "Enter" to skip to content

Declarație de presă cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului Bolnav de Cancer

APDA, 15 februarie 2018 – Pe 15 februarie marcăm Ziua Internaţională a Copilului Bolnav de Cancer.  An de an, această dată este un prilej important pentru mobilizarea organizaţiilor naţionale şi internaţionale în lupta lor comună pentru combaterea acestei maladii şi aducerea în atenția publică a importanței sprijinului care trebuie acordat copiilor aflați în suferință.

Iniţiativa declarării datei de 15 februarie, începând cu anul 2002, ca Zi Internaţională a Copilului Bolnav de Cancer aparține organizației Chidhood Cancer International. În prezent, această rețea cuprinde 188 de organizaţii din 96 de ţări şi 1000 specialişti din cele 110 ţări membre ale Societăţii Internaţionale de Oncologie Pediatrică (SIOP).

Ținta principală a acestei manifestări este aceea de a impulsiona efortul de combatere a cancerului la copii la nivel mondial şi de promovare a informațiilor relevante prin diferite campanii de conştientizare și de informare a publicului.

Anual, se înregistrează numeroase cazuri de copii care suferă de cancer, boală care are efecte devastatoare asupra celor mici şi care impune proceduri medicale de durată și chinuitoare pentru pacienți. Pe lângă aspectele pur medicale,  maladia presupune şi costuri extreme de mari pentru tratament. În multe situații, organizaţiile internaționale specializate sprijină copiii bolnavi de cancer și pe familiile acestora, afectate și ele în mod dramatic, din multiple puncte de vedere.

Țara noastră este implicată în susţinerea și dezvoltarea de programe destinate copiilor bolnavi de cancer și, împreună cu asociaţiile şi organizaţiile active la nivel naţional, dezvoltă mecanisme care acoperă, în măsură pe cât se poate de mare, nevoile pacienților precum spitalizarea, tratamentul și consilierea psihologică pentru copil și pentru familia acestuia. Desigur, mai sunt foarte multe lucruri de făcut astfel încât copiii diagnosticați cu această boală cumplită să se poată trata în cele mai bune condiții, să se vindece într-o proporție cât mai mare și să își poată construi un viitor sănătos și fericit.

Ziua Internaţională a Copilului Bolnav de Cancer trebuie să reprezinte, pentru fiecare dintre noi, un moment al conștiinței, în care ne întrebăm în ce mod putem contribui efectiv la alinarea suferinței celor mici, un moment în care, printr-un gest sau un angajament personal ori colectiv, acționăm în sprijinul acestei cauze atât de importante.

Angel TÎLVĂR

DEPUTAT PSD DE VRANCEA