Press "Enter" to skip to content

De ce pleacă tinerii din țară? O istorie cu doctori hrăpăreți

APDA, 21 septembrie 2017 – Oricine a avut o problemă medicală în România a înțeles despre ce vreau să vorbesc. Este inadmisibil ca un doctor cu experiență semnificativă, un doctor ”bătrân”, cum i se spune în popor, să te trimită acasă din spital pentru că nu are ce să îți mai facă, dar, după câteva minute, dacă bați la ușa cabinetului său privat, se găsește orice soluție.

Acesta este motivul pentru care și mulți, foarte mulți medici tineri nu își pot găsi loc în spitalele românești. Un medic cu state vechi de plată, poate trecut de vârsta pensionării, nu va pleca să le facă tinerilor loc, pentru că instituția statului este o sursă de racolare a clienților pentru clinicile private.

Nu sunt puține cazurile în care acești doctori ”bătrâni” au greșit intenționat, pentru că bietul bolnav nu dispunea de sumele exagerate pe care le percep ei, total necontrolate, la clinicile private.

Adică, dacă te duci la o clinică privată, e ca și la piață: la unul, o radiografie e 50 de lei, la altul 75, la altul 100. Deși sunt făcute de aceeași aparatură, ba mai mult, câte trei-patru cabinete au același laborator, dar prețurile, cum nu este normal, diferite.
Și exemplele ar putea continua fără seamăn, dar repulsia provocată e prea mare. Exact la fel ca în sistemul medical se întâmplă mai în toate domeniile, de la învățământ la cercetare, știință, proiectare și așa mai departe, tot ce ține de obicei de legătura cu bani de la stat.

Dacă ar fi de schimbat ceva, ar trebui pornit de la sistemul legislativ, care, modificat corespunzător, nu le va mai da dreptul să comită astfel de fapte care nu pot fi, deocamdată, în actualul cadru legislativ, condamnate.

Că o să mai avem mult de așteptat până o să se întâmple așa ceva, e sigur. Și asta pentru că politicul din România este interesat doar de votul dumneavoastră, nu și de sănătatea dumneavoastră, de nivelul de școlarizare al copiilor dumneavoastă, sau, cel mai grav, de viitorul meu, al tău..
Ionică Armancă