Press "Enter" to skip to content

Date oficiale: 3 milioane de români vor dispărea din statistici

APDA, 30 aprilie 2018 – România se golește și îmbătrânește, astfel că în 30 de ani, populaţia României va ajunge la nivelul anului 1950, arată Institutul Național de Statistica (INS).

La 1 ianuarie 2018 populaţia vârstnică de 65 ani şi peste depăşea cu 350 mii persoane populaţia tânără de 0-14 ani. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut, iar vârsta medie a populaţiei a fost de 41,3 ani, cu 0,2 ani mai mare decât la 1 ianuarie 2017.

În ansamblu, populaţia după domiciliu, adică numărul persoanelor cu cetăţenie română şi domiciliul pe teritoriul României, care poate să includă şi emigranţii, a scăzut la 22,194 milioane persoane, cu 0,2% mai mică faţă de 1 ianuarie 2017, potrivit INS, citat de Mediafax.

În 30 de ani, populaţia României va ajunge la nivelul anului 1950, iar în 2100 vom fi mai putini cu şapte milioane şi jumătate. România va ajunge la 16,397 milioane de locuitori în 2050.

ONU prevede un viitor sumbru al ţării noastre, inclusă în topul 10 al statelor al căror număr de locuitori va scădea cu peste 15%.

De partea celalată, lumea se va confrunta cu o creştere a populaţiei în ţările subdezvoltate, organismele globale ajungând în punctul în care nu vor mai putea lupta cu sărăcia, inegalitatea, foametea şi malnutriţia. Potrivit datelor ONU, în 2050 populaţia globală ar putea ajunge la 9,8 miliarde de locuitori, urmând să depăşească 11,2 miliarde în 2100. În perioada 2017-2100, este de aşteptat ca cel puţin 33 de ţări subdezvoltate să-şi tripleze populaţia. Între ele se regăsesc Angola, Burundi, Nigeria, Somalia, Tanzania şi Zambia.

La polul opus se situează state în care numărul de locuitori se va diminua cu peste 15%. Este vorba despre: Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Moldova, România, Serbia, Ucraina şi Insulele Virgine.

Situaţia României se încadrează, astfel, în peisajul european al ratei scăzute a fertilităţii, insuficiente pentru înlocuirea populaţiei pe termen lung.

În 2016, în România, s-au născut 203.231 de copii, cu 70.000 mai puțini decât în 1991.

Scăderea demografică, alături de emigrație, va avea defecte dezastruoase asupra economiei, nu va mai avea cine să muncească și să plătească pensiile bătrânilor.

Sociologul Bogdan Voicu, citat de Gândul, consideră că o politică ce ar putea fi benefică României ar fi aceea a atragerii de imigranţi și de acceptare a diversității.

„Dacă înainte de ultimul război mondial, România era o ţară cu o diversitate etnică şi religioasă similară altor societăţi europene, dictaturile succesive (cele interbelice, apoi cea comunistă) au condus la o omogenizare ce tinde a frâna dezvoltarea şi au redus disponibilitatea de a primi non-români alături de noi. Din fericire avem exemple de etnici ne-români care au câştigat simpatia populară (Raed Arafat, Klaus Iohannis, Clotilde Armand) şi din căror experienţă se poate construi un program de pregătire pentru a integra probabile valuri de imigraţie”, a explicat Bogdan Voicu.

Andi Rădiu