Press "Enter" to skip to content

Daria Cornea, arhitect de succes în Grecia. ”România este aluatul meu fizic, sufletesc, de caracter, de inimă”

APDA, 11 octombrie 2017 – Daria Cornea este o arhitectă de succes în Grecia. A realizat numeroase proiecte de arhitectură, a scris articole de specialitate și a participat la conferințe profesionale. În paralel, a realizat expoziții de pictură, o altă mare pasiune a sa.

Deși a plecat din țară ”la sfârșitul adolescenței”, Daria Cornea recunoaște că țara natală i-a rămas pe veci în suflet. ”România este aluatul meu fizic, sufletesc, de caracter, de inimă…”, ne-a declarat ea într-un interviu în exclusivitate pentru Agenția Diaspora Azi – APDA.

Arhitecta Daria Cornea ne-a mai spus că ar fi încântată ca în viitor să participe la proiecte și în România: ”Aș pune experiența mea într-un proiect turistic în Romania, chiar și să pot oferi la nivel universitar, dacă mi se va cere, tot ce am acumulat  în acești ani.”

foto: SOTIRIS ZAFEIRIS

Daria Cornea, spuneți cititorilor noștri câte ceva despre dumneavoastră.

Mai întâi țin să vă mulțumesc pentru invitația la interviu și să mulțumesc și celor care vor acorda puțin timp pentru a citi experiența mea.

Sunt Daria Cornea, originară din București, după mamă și Dobrogea și Porțile de Fier, după tată. Locuiesc la Atena, mamă a doi băieți și din 2006, liber profesionist, arhitect cu activitate în Statul Elen, printr-un brand name de arhitectură și design interior și de iluminat, creat de mine.

De cât timp ați plecat din România și care au fost împrejurările care v-au determinat să vă stabiliți în Grecia?

Am plecat din țară în septembrie 1995. Am ajuns ca invitată a statului grec, cu Bursa de studiu la Universitatea Națională Politehnică din Atena la Secția de Ingineri de Arhitectură, cum ne numim aici . Nu știam la vremea aceea că se va intampla să poposesc mai mult…

Cu ce probleme v-ați confruntat aici ? 

Șovinismul față de proveniența dintr-o țară Est Europeană, la nivel cotidian aș putea spune. Din fericire nu la nivel înalt sau al cadrului profesional în care m-am integrat foarte bine.

Altă problemă am avut când eram bursieră, a fost anularea ofertei ministerului învățământului din România, de un bilet de avion anual gratis spre țară. Ne-au  spus că pentru a continua să-l primim trebuie să semnăm un acord cum că, după terminarea bursei (oferită de statul grec de altfel) ne vom întoarce în România să lucrăm la stat. O ironie și o contradicție de altfel, din moment ce noi ne anulasem în fapt calitatea de student în Romania, când ne- am retras diploma de bacalaureat din Universitatea din tara ca să devenim studenți la Atena.

În momentul acela vizam studii postuniversitare mai departe, în altă țară europeană, plus am simțit că se încălcau abuziv, drepturi civile fundamentale. Asta a avut ca urmări, din motive economice , să rămân verile si vacanțele mai mult în Grecia și să pierd treptat contactele și experiențele vitale în țară, chiar și cu familia mea.

Mai des venea câte o rudă aici și mă vizita, decât eu acolo. Nu a semnat nici unul dintre bursierii din generația mea, din câte îmi aduc aminte . Fiecare a nimerit pe alt continent din aceleași motive, unul la New York, altul în Japonia.

Ce credeți că trebuie schimbat în România pentru ca românii să se întoarcă în țară?

Mentalitatea…ideea că românii din diaspora sunt un fel de “trădători” care s-au salvat egoist de la «a mânca salam cu soia». Să nu uitam că românii din diaspora sunt niște ambasadori spontani, din suflet, neoficiali și individuali ai culturii și experienței naționale, fiecare la nivelul social cu care interacționează.

Care a fost evoluția dumneavoastră profesională ? Grecia a trecut printr-o mare criză…

Criza din Grecia a avut și părți bune, în sensul că a dat ocazie profesioniștilor tineri și “outsideri” să candideze la proiecte importante. A fost nevoie însă de sacrificii și dedicație pasională  intensivă pentru creație.

Așa a început colaborarea la partea de design interior și exterior și brand designer la un hotelul nou fondat, de patru stele, pe care l -am denumit “alas” vechea denumire a sării în limba greacă, sarea ca esența mării.

Toată arhitectura este o alegorie plastică bazată pe valuri, apă, coasta cu  formațiuni naturale de roci de la locul respectiv care m-au inspirat. Hotelul lucrează exceptional și se află în districtul Monemvasia din Laconia, Peloponez. (foto 2)

Colateral, am scris câteva articole și am prezentat public lucrările mele de pictură și câteva discursuri  profesionale la un congres de inginerie de coastă și expoziții. În prezent mă ocup de proiecte particulare în domeniu turistic și sper,  când va veni conjunctura potrivită, să pot oferi ”cu naveta” experiența mea unui proiect turistic în Romania, de ce nu, iar când copiii mei vor deveni independenți, cu bagaj matur de experiență, să pot oferi la nivel universitar, dacă mi se va cere, tot ce am acumulat  în acești ani.

Cum arată totuși România în sufletul dumneavoastră ?

România este aluatul meu fizic, sufletesc, de caracter, de inimă. Am plecat la sfârșitul adolescenței, aici am dobândit maturizarea logică, am cizelat spiritul de arhitect în leagănul cel mai autentic. Dar numai când vorbesc românește sau citesc poezii în română, serile, simt că îmi vine inima la loc și totul se liniștește…Poetul preferat, Nichita Stănescu, a fost inspirație pentru numele unuia dintre fiii mei.

Daniela Popescu, Atena