Press "Enter" to skip to content

Dăm voce Diasporei

Ideea unei agenții de presă care să se ocupe în special de știrile din diaspora ne provoacă de multă vreme. Suntem o echipă de jurnaliști stabiliți în străinătate, pe care soarta și circumstanțe pe alocuri rocambolești ne-au adus împreună în micile redacții ale unor publicații din diaspora. Ani de zile am încercat, de multe ori am și reușit să informăm românii din străinătate despre evenimente din comunitățile lor, bune și rele, să conturăm în diaspora acel spațiu construit din informații pe care îl numim realitate.

Emigrația românească are proporții aproape biblice, este un exod care nu dă semne de încetinire, indiferent cine și cu ce intenții ocupă palatele puterii de la București. Potrivit unui raport ONU, emigrația din România crește cu un ritm întrecut doar de cel al sirienilor care fug de război. Probabil un sfert din populația țării a plecat după căderea comunismului. Alături de românii din vecinătate, din regiunile istorice care au aparținut cândva de România, reprezintă un întreg popor din afara granițelor, denumit cu sintagma de „români de pretutindeni”.

Experiența ne-a învățat că emigrația este la început un eveniment negativ, traumatizant pentru cel care, alungat de nevoi și de lipsa de perspective, pleacă în căutarea unei vieți mai bune. Ajunși la destinație, sunt năuciți de nou, de eficiența, de calitatea lumii în care au ajuns. Odată cu acomodarea în noua patrie, oamenii se schimbă și se îmbogățesc, nu atât material – criza e la putere peste tot în Occident – cât spiritual, fiind expuși la culturi uriașe.

Sunt diferențe mari între Roma și Londra, Frankfurt sau Huelva, impactul cu diferite orașe ne afectează diferit. Și știrile au fost diferite în fiecare țară.

Dar am sesizat în ultima vreme o „unire” a diasporei. Nu doar pentru că mulți, enorm de mulți români din țări precum Spania sau Italia s-au mutat în Germania sau Marea Britanie, ducând cu ei bagajul cultural adunat.

Știrile încep să semene. Exploatarea românilor în Sicilia seamănă cu situațiile de sclavie în care sunt ținuți românii în Spania sau Germania. Greutățile repatrierii victimelor unor accidente mortale sunt aceleași peste tot. Episoadele de rasism la care sunt supuși conaționalii noștri sunt aproape identice. Imaginea este în suferință peste tot.

Dar ceea ce dă unitate acestei prime generații de emigranți este că păstrează în suflet dorul de țară și dorința de reîntoarcere. În spațiul conturat de știrile din diaspora, dorul de țară, raportarea permanentă cu România, ocupă un loc central.

În aceste condiții, limitarea la o informație împărțită pe țări, pe comunități, devine inadecvată. Așa a apărut ideea unei agenții de presă care să centralizeze informația și să dea instrumente mai complete de ințelegere a fenomenului unic al Diasporei românești.

Iar pentru a înțelege mai bine acest fenomen, dăm voce oamenilor plecați.

Odată cu lansarea agenției APDA, începem campania „Ce ar schimba diaspora în România”. Cum se vede România prin ochii celor plecați. Vom avea suprize. Viața în societăți mai așezate, dar și depărtarea face lucrurile mai clare.

În spatele fiecarui român plecat este o istorie interesantă. La agenția „Diaspora Azi” subiectul de știre este omul simplu, simplu în sensul depărtării de scena publică, de lumea politică sau mondenă.

Noi dăm voce diasporei.

Redacția „Diaspora Azi”

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *