Press "Enter" to skip to content

Dacă diaspora nu vine, aducem asiatici pe șantierele României: Guvernul mărește numărul permiselor de muncă pentru extracomunitari

APDA, 31 octombrie 2017 – Guvernul condus de Mihai Tudose recunoaşte oficial amploarea crizei forţei de muncă, din cauza românilor plecați în străinătate, şi aprobă intrarea pentru muncă a încă 3.000 de lucrători extracomunitari, în plus față de cele 5.500 de intrări de la începutul anului.

Suplimentarea numărului de lucrători din afara spaţiului extracomunitar, care pot veni să lucreze în ţara noastră, “va asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, comentată de economica.net.

Pentru fiecare angajat extracomunitar, angajatorii român plătesc o taxă de 200 de euro.

“Eliberarea celor 3000 de avize suplimentare de angajare/detaşare pentru lucrători nou -admişi pe piaţa forţei de muncă din România reprezintă un plus de 600.000 de euro venit la bugetul de stat, având în vedere că, la eliberarea avizelor de angajare/detaşare,angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plăteşte un tarif în lei, echivalent a 200 euro raportat la cursul oficial al Băncii Naţionale a României la data efectuării. De asemenea, pentru lucrătorii permanenţi sau asimilaţi lucrătorilor permanenţi, angajatorii vor plăti taxele, impozitele şi alte contribuţii prevăzute de legislaţia română în vigoare”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Doar în construcţii este nevoie de peste 200.000 de lucrători pe care firmele nu-i găsesc pe piaţa locală.

“Preconizăm că în urmatoarea perioadă, dacă se va întâmpla ceea ce zic guvernanţii, politicienii, în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, şi dacă motorul privat funcţionează în continuare cum functionează acum, vor fi necesari aproximativ 600.000 de lucrători în domeniul construcţiilor. Pentru 2016, au fost declaraţi 377.000 de lucrători (n. red. persoane angajate în construcţii)”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Cristian Erbaşu, preşedintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) şi proprietarul Construcţii Erbaşu, scrie Economica.net.

Cristian Erbaşu a declarat recent că firma sa şi alte şase companii aduc forţă de muncă asiatică, din cauza deficitului sever de lucrători români.

“Aducem dulgheri şi fierari. Aceştia pot fi folosiţi şi la clădiri şi la poduri. În general, pe drumuri avantajul este că totul e foarte tehnologizat, iar proporţional cu cifra de afaceri manopera e mai mică. Însă pe partea de poduri, viaducte, acolo îţi trebuie oameni, că nu se pun singure betoanele şi fierul. La fel şi în imobiliare sau la căile ferat şi la gări”, a explicat Erbaşu.