Press "Enter" to skip to content

Cu multe probleme și incertitudini, în Franța și Belgia începe școala

În majoritatea ţărilor europene, anul şcolar începe în septembrie. Copiii şi adolescenţii au scăpat mai repede de izolare şi s-au reîntâlnit cu colegii în Germania, Irlanda de Nord şi Scoţia încă din august, iar luna aceasta primii care vor intra din nou în clase vor fi elevii francezi şi belgieni, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Prima zi de şcoală în Franţa şi Belgia este marţi, însă şcolile nu mai sunt ca înainte de epidemia de coronavirus. Ca şi în Grecia, Serbia sau Bosnia-Herţegovina, clasele au mai puţini copii, măştile sunt obligatorii pentru cei mai mari de 11-12 ani, iar orele sunt mai scurte. Autorităţile încearcă astfel să împiedice formarea unor focare de epidemie în instituţiile de învăţământ.

În Franţa sunt 12,4 milioane de elevi. Profesorii îi aşteaptă purtând la rândul lor măşti de protecţie. Copiii nu vor scăpa de acestea nici în pauze sau în timpul activităţilor în aer liber. În schimb, în recreaţii şi în spaţiile închise nu va mai fi obligatorie distanţarea.

Ministrul francez al educaţiei, Jean-Michel Blanquer, consideră că noul protocol sanitar este ‘simplu şi clar’, dar unele cadre didactice susţin că mai există încă semne de întrebare privind organizarea cantinelor sau a orelor de recreere. În unele ţări, cum ar fi Grecia, unde şcoala începe lunea viitoare, elevii vor ieşi în pauze pe rând, astfel încât să nu se aglomereze curţile.

Un alt motiv de îngrijorare este modul în care se vor readapta la universul şcolar copiii care s-au desprins complet de acesta în perioada de izolare. Ca şi în Franţa, după două luni de restricţii, din martie până în mai, în Belgia şi în alte ţări s-au întors în clase numai cei de la nivelurile considerate prioritare.

Belgia a menţinut data de 1 septembrie pentru începutul anului şcolar. Şefa guvernului, Sophie Wilmes, a apreciat că reluarea unei vieţi şcolare ‘normale sau cât mai normale posibil’ este esenţială pentru copii. De aceeaşi părere este şi guvernul britanic: săptămâna aceasta începe şcoala şi în Anglia şi Ţara Galilor.

În rândul celor 11,5 milioane de belgieni, rata mortalităţii asociate COVID-19 este printre cele mai ridicate dn lume. Până la 1 octombrie, se va menţine obligaţia de a limita contactele apropiate – la distanţă sub 1,5 m fără mască – din afara familiei la cinci persoane.

În Spania, şcolile îşi deschid porţile eşalonat, în perioada 4-15 septembrie, iar portul măştii va fi obligatoriu în permanenţă de la vârsta de şase ani.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *