Press "Enter" to skip to content

Crește numărul elevilor care se întorc să facă şcoala în România, cei care pleacă în străinătate sunt mai puțini

APDA, 11 octombrie 2017 – Conform unor statistici centralizate de Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud, numărul copiilor care revin din străinătate, pentru a-și continua studiile pe meleagurile natale, este în continuă creștere. Aproape 100 de elevi s-au întors anul trecut doar din Spania. În cazul județului Suceava, în ultimii doi ani, peste 400 de elevi au părăsit şcolile din străinătate şi au revenit pe băncile unităţilor din judeţ, solicitând echivalarea studiilor urmate peste hotare.

În anul școlar 2016-2017 numărul elevilor care s-au întors din străinătate, pentru a-și continua studiile, este în ușoară creștere față de anul școlar precedent. 175 de elevi au solicitat echivalarea studiilor urmate în străinătate, față de 159 în anul 2015-2016. Ponderea elevilor din mediul urban și mediul rural este aproximativ aceeași. Aproape jumătate sunt elevi sunt din ciclul primar, iar cei mai mulți s-au întors din Spania.

Datele statistice arată că din Canada, Cipru, Grecia, Norvegia și Republica Moldova s-au întors câte un elev care a solicitat echivalarea studiilor efectuate în străinătate, din Belgia, Portugalia, Germania și Ungaria s-au întors câte 2 elevi – în top plasându-se țări precum Italia și Spania.

Fenomenul se desfășoară și în sens invers: există și copii care pleacă în străinătate pentru studii, însă numărul lor este mai mic.

În anul școlar 2016-2017, din județul Bistrița-Năsăud au plecat 59 de elevi să studieze în alte țări, cei mai mulți optând pentru Gemania. Acest număr este mai mare față de cel din anul școlar precedent, cînd au plecat 43 de elevi la studii în străinătate.

În cazul județului Suceava, în ultimii doi ani, peste 400 de elevi au părăsit şcolile din străinătate şi au revenit pe băncile unităţilor din judeţ, solicitând echivalarea studiilor urmate peste hotare. Majoritatea dintre elevii întorşi în ţară au până în 10 ani, ceea ce înseamnă că mulţi dintre ei nici măcar nu au avut contact până acum cu învăţământul românesc. Aceştia s-au adresat Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava pentru a se înscrie pentru prima dată la cursurile unei şcoli din judeţ, asta după ce au studiat la şcoli din străinătate.