Press "Enter" to skip to content

Corina Ozon, o scriitoare faimoasă în echipa Diaspora Azi: «Inimile noastre bat pe fusuri orare diferite, dar cu același puls»

APDA, 2 aprilie 2018 – Este scriitoarea care a întâlnit direct, față în față, cei mai mulți români din străinătate. Pretextul au fost romanele sale curajoase despre subiecte încă tabù la noi. După 10 ani de jurnalism de investigație, a publicat o serie de romane cu succes fenomenal.

În epoca Facebook, când socializarea se reduce la click, ea a făcut mii de km pentru a-și întâlni cititorii, pentru a se uita în ochii lor și pentru a le afla poveștile, pentru a le metaboliza și a le da formă și semnificații. O veritabilă căutătoare de aur care nu se întoarce niciodată cu mâna goală dintr-o călătorie.

Începând de astăzi, Corina Ozon se alătură echipei Agenției Diaspora Azi și va împărți cu noi bogăția adunată și pe care va continua să o adune în călătoriile sale.

Sorin Cehan

Scriu povești adevărate, m-am descris și mi-am asumat că sunt un „colecționar de povești”. Pentru mine, scrisul în sine este o călătorie a cărei destinație nu o știu întotdeanua, dar al cărei traseu mă farmecă de fiecare dată. Pentru că e mereu altul. Oamenii sunt povești, am spus eu. Iar călătoria scrisului s-a transferat și prelungit în călătorii reale, și e tot meritul poveștilor.

Asist cu fascinație de patru ani, de când scriu cărți, la modul în care drumurile din scrieri prind forma liniilor aeriene și a șoselelor pe care le străbat ca să mă întâlnesc cu oameni din diverse locuri de pe glob. Suntem legați prin rețele complexe de căi ferate, zboruri, iar inimile noastre bat pe fusuri orare diferite, dar cu același puls.

Recunosc, sunt infestată pe viață de „virusul” gazetăriei, datorez celor 12 ani de trepidantă „școală a vieții” mult din ceea ce sunt azi. Mai ales, pasiunea de a culege povești. Povestea stă la baza oricărei cărți, dar cea mai interesantă este povestea din spatele poveștilor.

După ce am publicat primele volume, care au format o serie extrem de îndrăgită de public („Amanții”), oamenii au început să mă caute. Doreau să-mi spună povestea lor, pentru că, într-un fel sau altul, s-au regăsit în ceea ce scrisesem eu. Subiectul acestei serii este relația adulteră, disecată și radiografiată, un subiect deloc comod, dar incitant. De aici și stinghereala unora dintre cititori de a mă aborda direct. Cum poveștile curgeau, mai ales după apariția următoarelor cărți, „Până când mă voi vindeca de tine” și „Tentații”, am dezvoltat blogul dupa35.com, alias 35+, by Corina Ozon, ca un fel de colecție. De unde și „colecționarul de povești”.

Am început turneele cu cărțile mele, mai întâi prin țară, apoi prin lume. Londra, Madrid, Torino, Canada, de curând Roma. Povești pe drum, povești la destinație, am intrat într-o dimensiune a poveștilor. Vin ele către mine, mă trag de mânecă, mi se strecoară sub ochi, se rostogolesc șoptite în ureche. Nu am timp câte povești mi s-au agățat de plete. Le port așa, ca pandantive, sunt ca niște fluturi colorați. Pentru că am cunoscut oameni curajoși care îmi confirmă că e minunat faptul că suntem atât de diferiți. Astfel s-au imprimat în litere scrise poveștile românilor din Suedia, Austria, Malta, Franța, Spania, Marea Britanie, Canada, America, Australia, Italia, Germania, Turcia, desigur și România. Și continuă să vină.

Dar știți care a fost și este cel mai emoționant moment? Acela în care reușesc să mă întâlnesc în real cu protagoniștii poveștilor, cu care am comunicat doar în online. Este ca o teleportare, ca și cum teoria relativității și fizica cuantică lucrează pentru noi. Și atunci realizez cât de mare este puterea cuvintelor, dacă poate aduce față în față oameni de la distanțe pe care nu le-ar parcurge pentru o vacanță.

Da, oamenii sunt legați prin povești. Și oamenilor le plac poveștile adevărate, acelea în care fiecare a fost pe punctul de a cădea la pământ și a găsit resurse necunoscute ca să se ridice. Scriu despre oameni obișnuiți, care au avut curaj la un moment dat din viața lor, iar acel punct poate fi reper pentru alții care vor, dar se tem. Astfel au ieșit poveștile despre supraviețuire, despre curaj și reinventare, despre oameni care schimbă lucruri în jur. Și nu vă gândiți la revoluții sau cine știe ce invenții. Tocmai că am uitat ce este normalitatea în viețile noastre, uneori uităm să fim firești și să luăm decizii care să ne facă bine. Scriu despre toate acestea.

După aventura din Canada, aștept în luna mai marea provocare America, unde merg cu cărțile mele în comunitățile românești din Detroit și Chicago. Cu o escală în Canada, la întoarcerea acasă. Emigrarea însăși e o poveste care are ca punct de plecare o altă poveste.

Producătorii unui post național de televiziune au dorit să preia povești de pe dupa35.com, iar pentru ca totul să meargă frumos în continuare, Diaspora Azi m-a onorat cu propunerea de a colabora. Ați ghicit deja, tot poveștile fac ca toate aceste lucruri să se întâmple. Oamenii au nevoie de povești adevărate, povești de viață, pentru că au nevoie să se simtă vii. Iar poveștile românilor din diasporă merită să fie cunoscute.

Corina Ozon