Press "Enter" to skip to content

Conferința Asociației Jurnaliștilor de Pretutindeni în Montreal

APDA, 20 septembrie 2017 – Vineri 15 Septembrie a început în Montreal, Canada pentru 3 zile, prima conferință a jurnalistilor români de pretutindeni. Au participat atât reprezentanti din partea administrației de la București cât si jurnaliști din mai multe țări unde sunt comunitați mari de români.

„Presa din diaspora ar trebui  să coaguleze comunitatea și să arate ce este mai valoros în comunitățile respective” , a declarat doamna Sanda Pralong, consilier pentru românii de pretutindeni din partea Președintelui României.

“Avem o deschidere totală pentru proiectele de presă din diaspora. Vrem sa sustinem financiar proiectele de jurnalism serioase care promoveaza România si românii”, a declarat și Secretarul de Stat din partea Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Iane.

Am acceptat cu placere invitatia AJRP de a participa la conferinta jurnalistilor romani din diaspora avand in vedere, mai ales, rolul de informare publica pe care trebuie sa il indeplineasca AGERPRES. Pentru ca stirile AGERPRES sa poata ajunge la cat mai multi romani din diaspora, este foarte importanta colaborarea cu presa romana din tarile cu comunitati vaste de romani. Pentru a aduce si o dimensiune practica acestei colaborari, AGERPRES va furniza flux de stiri gratuit intregii prese romane din diaspora. Sper ca asa vom contribui atat la cresterea calitatii jurnalismului romanesc de peste hotare, cat si la o mai buna informare a romanilor care au ales sa traiasca altundeva decat in Romania’’, a declarat Alexandru Ion Giboi, director general al AGERPRES.

Majoritatea celor prezenți au fost de acord ca viitorul jurnalismului este in zona online, radio, publicatii și chiar televiziuni online. Au fost și jurnaliști care au sustinut ca nimic nu poate inlocui mirosul hartiei imprimate și ca ei se vor lupta atât cât vor putea ca să rămâna la presa tipărită.

Toți participanții au fost de acord că presa din diaspora trebuie sa fie in folosul si slujba românilor din afara granitelor și să ramana un element de coagulare. De asemenea, s-a impartasit si ideea unei prese mai pozitive care sa arate partile bune ale comunitatilor de romani de pretutindeni.

“Consider ca a fost un eveniment reușit și cu siguranță vom repeta această intâlnire si anul care vine, probabil intr-un alt oras din lume in care exista comunitati importante de romani”, a declarat Cristian  Bucur presedinte le Asociatiei Jurnaliștilor Romani de Pretutindeni.

 

 

 

 

Presa AJRP                                                                         18 Septembrie 2017