Press "Enter" to skip to content

„Condamn în Parlamentul European violenţele din 10 august și cer crearea comisiei de anchetă privind intervenția disproporționată a jandarmilor!”

APDA, 07 septembrie 2018 – Deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a participat, astăzi, 6 septembrie, în Parlamentul European la Dezbaterea „Diaspora românească – gazată în România, respectată în Uniunea Europeană”, organizată de către ROMBEL.

„Mă bucură prezențaeuroparlamentarilor şideputaților români de la diferite partide, pentru că nu trebuie să existe diferențe politice atunci când vorbim despre interesele diasporei. Regret lipsa reprezentanților Guvernului care ar fi putut să prezinte propriul punct de vedere cu privire la evenimentul din 10 august. Condamn cu fermitate intervenția disproporționată a jandarmilor și le solicit colegilor parlamentari să nu mai blocheze înființarea unei comisii de anchetă privind acțiunile autorităților la protestul diasporei”, a declarat Constantin Codreanu.

Deputatul Constantin Codreanu a prezentat în Parlamentul European principalele rezultate pe care le-a obținutîn ultimele 10 luni de activitate parlamentară, între care majorarea bugetului alocat Ministerului pentru Românii de pretutindeni în decembrie 2017, adoptarea a trei legi esențiale: Legea 224/2018(299/2007modificată) privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni,  Legea 248/2005 care prevede prelungirea valabilităţii pașapoartelor simple electronice de la 5 la 10 ani şi Legea 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate.

„Datorită insistențelor pe care le-am avut, alături de reprezentanţi din societatea civilă, am evitat desfiinţarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Cu toate acestea, Parlamentul României a aprobat un buget de doar 8 milioane de leipentru sprijinirea activității românilor de pretutindeni și a organizațiilor reprezentative ale acestora. Românii de pretutindeni, din comunitățile istorice și diaspora emergentă, reprezintă circa 12 milioane de persoane. În același timp, pentru sprijinirea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale din România au fost alocate 250 milioane de lei.Cetățenii minoritari de origine neromână reprezintă circa 2 milioane de persoane, iar asociațiile lor beneficiare sunt doar 18. Nu mă referla reducerea bugetului pentru minorităţile naţionale, ci la suplimentarea bugetului Ministerului pentru Românii de pretutindeni pentru a transforma în practică politicile pe care le anunţă şi pentru a susţine cu adevărat comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Totodată, ar trebui să luăm exemplul Ungariei în ceea ce priveşte asistenţa cetăţenilor din afara graniţelor ţării, prin agențiiale diasporei la nivel de ministere. Nu în ultimul rând, voi cere în continuare o corectă reprezentare numerică a diasporei în cele două Camere ale Legislativului conform normelor legale”, a declarat Constantin Codreanu la evenimentul de la Bruxelles.

Deputatul PMP Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriia lansat un apel către decidenții politici să lase carnetele de partid în activitatea ce vizează diaspor ași să-și consolideze forțele în numele sprijinului românilor de pretutindeni.

 DEPUTAT,

Constantin CODREANU