Press "Enter" to skip to content

Concursul de desene pentru copiii din Diaspora și-a desemnat câștigătorii: premiile au fost luate de copii din Italia și Franța

APDA, 05 mai 2018 – Proiectul denumit ”România – 100 Rădăcini şi o privire către viitor” a fost un eveniment online care s-a desfăşurat pe Facebook şi a constat într-un concurs de desene pentru copii. Concursul s-a adresat copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, din familii mixte sau 100% româneşti, care s-au născut şi trăiesc în diaspora, familiarizaţi cu elemente de identitate naţională a României.

Pe data de 1 iunie s-au anunțat câștigătorii: locurile 1 și 3 au fost câștigate de desene ale unor copii din Italia, iar locul 2 merge în Franța.

Iată comunicatul postat de organizatori:

”În cadrul concursului proiectului ”România – 100 Rădăcini și o privire către viitor,, au fost înscrise zeci de lucrări bune și foarte bune, realizate de copilașii cu rădăcini românești din afară granițelor țării, cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani. Procesul de selecție a lucrărilor câștigătoare nu a fost deloc deloc ușor. 

Reamintim componența juriului: Gabriel Grama, Mioara Corozel Cherki, Matei Schinteie, Alexandru Mugur Simionov și subsemnata. Mulțumim artiștilor plastici din Europa, Emiratele Arabe Unite și State Unite ale Americii pentru implicare, argumentare și profesionalismul votului lor. Desenele plasate pe primele trei locuri în cadrul concursului proiectului sunt următoarele:

– Locul I – Sandra Dumitriu, Italia. O lucrare plină de subînțelesuri, cu rezonanță în prezent și cu un mesaj puternic emoțional. La 100 de ani, România își are ”copiii” țării prezentați într-un du-te vino nedrept. Un mesaj ca un semnal de alarmă pentru guvernanți care ar trebui privit și spre copiii românilor din afară granițelor. Sub grijă și protecția ”copacului” numit România, fiecare copil cu rădăcini românești poate avea acces la povestea neamului și șansa la un demn și valoros pașaport identitar. 

– Locul II – Georgia Codreanu, Franța. Locul 2 este ocupat de cea mai bună lucrare din punct de vedere cromatic și compozițional. Această lucrare este o odă a celebrării, ce provoacă o bucurie a sufletului foarte intensă, se adresează nu intelectului, ci copilului sensibil ce trăiește în fiecare din noi. Dansul Sanzienelor are o conotație profund românească, rădăcinile acestei sărbători vin dintr-un trecut foarte îndepărtat dar foarte viu, unul din miturile încă în viață în această epoca modernă. Energia feminină roditoare, tămăduitoare și creatoare exprimată prin tema dansului – provoacă aceeași bucurie că cea al lui Matisse – culorile intense și manieră picturală a pădurii, iată elementele ce au fost prinse în conținut.

– Locul III – Alessandra Beldean, Italia. Această lucrare apelează la memorie într-o manieră subtilă și rafinată. Silueta delicată a mănăstirii și a celorlalte elemente ale compoziției surprind plăcut. Scenă foarte cunoscută a întâlnirii lui Cuza cu moș Ion Roată, ne face să ne simțim parte a unui trecut istoric viu și reprezintă o permanentă invitație la unire în suflet, a tuturor românilor, pe toate axele geografice și temporale.

Felicitări tururor câștigătorilor, dar și tuturor participanților pentru care România are o poveste unică. Prin aportul tuturor, România în anul aniversării centenarului este înveșmântată în culorile optimismului, unității, solidarității și identității naționale. 
Să creștem rădăcini împreună, pentru România!”

Andi Rădiu