Press "Enter" to skip to content

Concert românesc extraordinar la Palatul Schönbrunn din Viena: maestrul Eugen Doga, cel mai mare compozitor român în viață

APDA, 19 iunie 2018 – În impresionanta sală de spectacole a Palatului Schönbrunn, peste 500 de invitați s-au bucurat de concertul maestrului Eugen Doga, organizat în premieră în capitală mondială a valsului, de Asociația Mihai Eminescu Viena.

În seara zilei de 15 iunie, la ”Palatul Schönbrunn”, în frumoasa sală de concerte în stil baroc a ”Schlosstheater”, unde de-a lungul vremii au concertat Joseph Haydn, Wolfang Amadeus Mozart sau C.W. Gluck, marele compozitor Eugen Doga a susținut pentru prima oară un concert de autor la Viena, acompaniat de Orchestra Națională Simfonică a companiei publice ”Tele-Radio” din Chișinău, condusă de dirijorul Dumitru Cârciumaru, împreună cu sopranele Mariana Bulicanu, Ana Maria Donose (Iași), tenorul Dumitru Mâțu și Vitalie Advahov (acordeon).

Concertul a cuprins compoziţii pe versurile poetului naţional, ale Veronicăi Micle şi ale lui Grigore Vieru, dar şi alte valsuri cunoscute compuse de Eugen Doga. Renumitul compozitor a fost inclus în lista celor 200 de personalităţi ale lumii şi a compus muzica a peste 200 de filme. Creația lui Doga, inclusă în în coloana sonoră a filmului „Gingaşa şi tandră mea fiară” este considerată ca fiind a patra capodoperă muzicală a secolului XX.

În deschiderea manifestării, Laura Hant, președinta Asociației ”Mihai Eminescu” Viena a rostit un cuvânt de salut, arătând semnificația evenimentului, mulțumind celor ce au făcut posibil ca acest eveniment sa aibe loc. Multumiri speciale au fost aduse Institutului Cultural Român si Ministerului românilor de pretutindeni.

Ministrul Natalia-Elena Intotero a deschis evenimentul, vorbind despre importanța acțiunilor întreprinse de reprezentanții comunității românești din capitala Austriei, în mod special de Asociația ”Mihai Eminescu”, considerat ”partener strategic” al Ministerului pentru românii de pretutindeni, pentru mai buna cunoaștere a culturii și civilizației românești în această țară.

În continuare, Liliana Țuroiu, presedintele ICR, a subliniat importanța evenimentului și a mulțumit Asociației ”Mihai Eminescu”, în mod special doamnei Laura Hant, președinta acesteia, pentru toate acțiunile de parteneriat în care este implicată foarte activ. „Îmi amintesc cu plăcere un moment desfășurat la Viena în urmă cu jumătate de an, un eveniment dedicat lui Mihai Eminescu cu ocazia Zilei Culturii Române. Tot atunci, imediat după 15 ianuarie, aveam deosebita bucurie să-l avem oaspete și protagonist al unui eveniment desfășurat în Sala Mare a Institutului Cultural Român de la București, pe maestrul Eugen Doga… Deloc întâmplător, astăzi se întâlnesc pe afiș numele marelui clasic al poeziei românești și numele marelui muzician contemporan de peste Prut, într-un loc cu o semnificație aparte. Lucrurile se leagă, așadar, și la suprafață și în profunzime. Dar despre profunzimi, muzica și poezia sunt cele mai în măsură să ne vorbească”, a declarat președintele ICR Liliana Ţuroiu.

Eugen Doga, supranumit „Maestru în artă, Artist al Poporului şi Om al Mileniului, a urcat pe scenă alături de Orchestra Naţională Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova” de la Chişinău (dirijor Dumitru Cârciumaru) şi de soliştii Mariana Bulicanu (soprano Teatrul Naţonal de Operă din Republica Moldova), Ana Maria Donose (soprană la Opera Națională Română Iași), Dumitru Mâţu (tenor) și Vitalie Advahov (acordeon).
„Aș dori ca dragostea pe care românii o au pentru Eminescu să cuprindă și creațiile mele muzicale pentru că am compus cu multă iubire pentru marele poet național și Veronica Micle, aceste două personalități pe care eu nu pot să le separ, deoarece Eminescu nu ar fi devenit cel care a devenit dacă nu exista iubirea lui pentru Veronica și invers. Unul l-a inspirit pe celălalt în cele mai profunde colțuri ale ființei lor. Îmi doresc să ne înclinăm mai mult asupra poeziilor celor doi și mai puțin asupra vieții lor mult comentată”, a spus Eugen Doga.

Au fost în sală mulți invitați de onoare, între care Natalia-Elena Intotero, ministru pentru românii de pretutindeni, dr. Liliana Țuroiu, președinte ICR, Bogdan Mazuru, Ambasadorul Romaniei, Victor Osipov, Ambasadorul Republicii Moldova, dr. Harald Troch, deputat în Parlamentul Austriei, Andrei Năstase, Primarul orașului Chișinău.

Concertul a fost organizat de Asociația “Mihai Eminescu” din Viena si Institutul Cultural Roman având ca parteneri Ministerul pentru Românii de Pretutindeni , Ambasada României , Ambasada Republicii Moldova, Primăria oraşului Viena, parteneri media fiind Uniunea Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (UJRP), Agenția de Presă “Diaspora Azi”, Agerpres.

Ionică Armanca