Press "Enter" to skip to content

Comunitatea română din Washington DC sărbătorește “Ziua Universală a Iei”

APDA, 8 iunie 2018 – Tradiția continuă! Comunitatea română din Washington, DC se va alătura și anul acesta celor care sărbătoresc pe mapamond “Ziua Universală a Iei.” Întâlnirea va avea loc sâmbătă, 23 iunie la ora 17 (ora locală) în Parcul Lafayette din fața Casei Albe, în același locație unde sa citit pentru prima oară Proclamația emisă în 2015 de către primarul orașului, Muriel Bowser, prin care aceasta proclama ziua de 24 iunie, Ziua costumui popular românesc în capitala americană, conferind astfel prima recunoaștere oficială din lume.

Organizatorii evenimentului din Washington speră ca în acest an Centenar, comunitatea românească din zonă să răspundă în număr cât mai mare acestei invitații și să facă o prezență record afirmând astfel unitatea și importanța comunității. În acea zi, românii și iubitorii României sunt provocați așadar să poarte ia, splendida bluză a portului popular, sau cămăși tradiționale românești și să aducă steaguri și obiecte populare românești care ar putea fi folosite ca decor pentru pozele care se vor face cu această ocazie.

Ziua Universală a Iei este o celebrare a iei tradiționale românești, oriunde s-ar află pe planetă, este o inițiativă fără precedent care a luat naștere pe Facebook, unind iubitorii României din toate colțurile lumii. Concepută în ianuarie 2013 și coordonată de comunitatea online “La blouse roumaine” ziua a devenit un adevărat eveniment global, fiind sărbătorită pe șase continente în peste 50 de țări, 109 localități și peste 200 de evenimente. Ziua Universală a Iei a renăscut interesul pentru ceea ce înseamnă creațiile populare autentice, a crescut aprecierea și sprijinul acordat meșteșugarilor tradiționali și a contribuit decisiv la repoziționarea iei și a culturii populare românești după mai bine de un sfer de veacol de la căderea comunismului.

Să ascultăm așadar îndemnul Comunității “La Blouse Roumaine” și veniți cu toții să îmbrăcăm împreună Washingtonul și planeta în ia românească!

Ionică Armanca