Press "Enter" to skip to content

Comunitatea română din Cremona a sărbătorit Ziua Culturii Naționale

APDA, 19 ianuarie 2018 – Sâmbătă, 13 ianuarie a.c., asociația Orizzonti Latini din Cremonaa organizat, cu patronajul Consulatului General al României la Milano, o manifestare culturală dedicată zilei de naștere a marelui poet român, Mihai Eminescu. Momentul se înscrie în evenimentele dedicate sărbătoririi Centenarului, care se vor desfășura pe întreg parcursul anului 2018.

În 2010, cu sprijinul Academiei Române, Parlamentul României a aprobat ca ziua de 15 ianuarie să devină Ziua Culturii Naţionalecu următoarea expunere de motive a iniţiatorilor legii:”Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național”.

Pornind de la acest reper, comunitatea română din Cremona prezentă la manifestare, președinta asociației culturale organizatoare, Silvica Șimonca, poeta Florentina Niță, profesoara Dumitrică Delia, oameni de artă și istorici italieni, au participat la sediul ADAFAAmici dell’Arte Famiglia Artistica, la o dublă comemorare: a zilei de naștere a poetului național și a împlinirii a 40 de zile de la trecerea în neființă a Majestății Sale Regele Mihai I al României.

Din partea oficiului consular din Milano a participat consulul Iulia Cupșa Kiseleff. Reprezentantul CG Milano a apreciat implicarea și colaborarea celor două asociații, Orizzonti Latini și ADAFA, pentru respectarea memoriei celor două mari personalități ale României, promovării importanței pe care aceste figuri marcante o au pentru parcursul istoric, politic, cultural și economic al țării noastre, cât și pentru promovarea valorilor românești în rândul oamenilor de cultură italieni, în contextul important al celor 100 de ani de la Marea Unire.

A fost propus publicului un material de inspirație istorică despre Majestatea Sa, pregătit de către Marco Baratto, expert în domeniul raporturilor italo-române pentru periada Primului și celui de al Doilea Război Mondial, citit și comentat de către Emanuele Bettini, președintele Centrului Întâlniri Diplomatice din Cremona. În acest context a fost analizată și influența lui Mihai Eminescu ca jurnalist politic(perioada istorică în care Eminescu și-a desfășurat activitatea este cea a domniei regelui Carol I). Au urmat retroproiecții, comentate în limba italiană pentru pulicul străin, privind parcursul și importanța monarhiei în România și simbolistica Unirii de la 24 ianuarie-Mica Unire.