Press "Enter" to skip to content

Colaborare românească cu Institutul Achille Ricci din Milano

APDA, 06 iulie 2018 – Vineri, 29 iunie a.c., la sediul consulatului a avut loc întrevederea domnului Adrian Georgescu, Consul general, cu reprezentanții Institutului Achille Ricci din Milano, reprezentat de directorul Adriano Carcano și de profesoara Manuela Ottaviani. La întâlnire a fost prezentă și președinta Centrului Cultural Italo-Român din Milano, Violeta Popescu.

Diplomatul român a răspuns la solicitarea de colaborare a Centrului Cultural și a institutului italian, care acest an sărbătorește 100 de ani de la înființare.

Existența acestui institut se datorează efortului depus, inițiativelor culturale și proiectelor pe care Achille Ricci l-a susținut. Cetățean italian, Achille Ricci a fost timp de 25 de ani consul onorific al României la Milano, cu aproximație în perioada 1903-1928, astfel cum rezultă dintr-un document datat din 1928, publicat recent. A susținut acordarea unei burse de studiu unui student român pentru a urma cursurile Academiei di Brera-Milano. În corespondența susținută cu Ministerul Afacerilor Externe român al epocii a transmis dorința sa de a transforma Consulatul Onorific Român într-un Consulat General, datorită importanței problematicilor și frecvenței legăturilor dintre cele două state.

Partea română, reprezentată de Consulatul Român din Milano și Centrul Cultural Italo-Român și-au asumat sarcina de a colabora cu instituția italiană pentru a face cunoscută activitatea consulului onorific și pentru a sublinia legătura strânsă pe care acesta a vut-o cu România și eforturile depuse în interesul politic și cultural al țării noastre. La întâlnire a participat și consulul Iulia Cupșa Kiseleff.

În paralel, se are în vedere organizarea unei manifestări comemorative comune pe tema Centenarului, în cadrul căreia, la 100 de ani de la înființarea institutului italian, tinerii care studiază aici să aibă posibilitatea de a cunoaște cine a fost Achille Ricci și importanța colaborării sale cu țara noastră, pe care a reprezentat-o mai bine de un sfert de secol și, pe de altă parte, să cunoască evoluția istorică a României la 100 de ani de la Marea Unire.