Press "Enter" to skip to content

Claudiu Stănășel, Toscana: ”Românii din Italia nu vor avea de suferit, indiferent de forța politică ce va guverna”

APDA, 05 aprilie 2018 – A fost cel mai tânăr candidat român la alegerile locale din Italia iar timpul a dovedit că politica e ceva serios pentru el. După trei ani îl găsim responsabil într-un partid italian, singurul român cu o funcție regională într-o formațiune politică italiană. Pe lista partidului Forza Italia, la alegerile locale ce aveau loc la Prato, pe 25 mai 2015, era prezent şi Claudiu Stănăşel, un tânăr de 19 ani la acea vreme, 23 în prezent, în ultimul an de liceu, dar cu o bogată activitate socială şi politică. Candidatura lui a fost decisă în urma unui vot al unui comitet format din tineri de la mai multe licee din Prato. Claudiu se bucura şi de suţinerea comunităţii de români, tatăl său, Ştefan Stănăşel, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi lideri din comunitatea românească din Toscana şi din Italia în general.

La alegerile parlamentare din acest an, din Italia, s-a implicat foarte serios. Dincolo de rezultate, am avut curiozitatea să știm părerea lui despre situația politică actuală din Peninsulă și consecințele asupra românilro și a străinilor în general.

Claudiu, ce părere ai despre rezultatul alegerilor din Italia?

Alegerile parlamentare care au avut loc în data de 4 martie 2018 nu au adus un rezultat clar pentru a avea o stabilitate politică și o majoritate parlamentară capabilă să guverneze, chiar dacă coaliția de centrudreapta și Movimento 5 stelle în acest moment lucrează la un acord pentru a guverna împreună. Putem spune clar că centru-stânga în Italia a pierdut aceste alegeri. Motivul acestui dezastru politic pentru partidul democratic este, pe deoparte, luptelor interne din partid cât și ultimii ani de guvern în care Italia, din punct de vedere economic a scăzut potentatialul la nivel european. Cetățenii italieni au dat un vot prin care își doresc o schimbare rapidă și o reîntoarcere la un model de Italia competitiv și fără să fie dependență de Bruxelles .

Cum ar trebui să se comporte comunitatea românească față de politica italiană?

Înainte de a răspunde la întrebarea dumneavoastră aș vrea să precizez un lucru: imediat după rezultatul alegerilor unii reprezentanți (de origine română) ai partidelor politice italiene care nu se așteptau la un rezultat dezastruos și mă refer la partidul democrat, au dat mesaje de îngrijorare pe rețelele de socializare cum că noi cetățenii români din peninsulă vom avea de suferit și mai mult, vom fi marginalizați de către cei care au câștigat aceste alegeri. Chiar dacă unele declarațile preelectorale ale acestor formățiuni politice au fost îndreptate către străini, în ceea ce privește abuzurile acestora dar niciodată vreun partid politic din Italia nu a declarat răspicat că o comunitate sau alta vor avea de suferit dacă ei vor câștig.

Referitor la întrebarea dumneavoastră pot răspunde că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în Italia, așa cum au fost apreciați până acum, așa vor rămâne și de acum înainte. Dacă se va forma un guvern format din coaliția de centru-dreapta și Movimento 5 stelle, cu siguranță politica acestora vizavi de străinii comunitari sau extracomunitari va fi mult mai rigidă în ceea ce privește regularitatea acestora pe teritoriul italian.

Singurii care vor avea dificultăți, după părerea mea, vor fi așa-zișii navetiști și mă refer la cetățenii români cu reședința și domiciliul în România și cei care vin temporar la muncă în Italia dar fără un contract regular de muncă.

Vreau să fiu foarte clar : dat fiind faptul că aceștia nu fac parte din comunitatea românească din Italia și sunt cetățeni ai României cu reședința și domiciliul în țară, nu văd de ce comunitatea românească, care este foarte apreciată la nivel național ca integrare și exemplu în toate sectoarele de muncă, nu văd de ce să aibe de suferit cu nouă formă de guvernare ai Italiei .

Andi Rădiu