Press "Enter" to skip to content

Ceremonie specială în Stadtpark din Viena: va fi plantat un puiet recoltat din teiul lui Eminescu aflat în parcul Copou din Iaşi

APDA, 20 octombrie 2017 – Edilul şef al Iaşului a sosit la Viena. Primarul Chirica va participa, alături de autorităţile locale din capitala Austriei, la plantarea unui vlăstar din teiul lui Eminescu într-un parc central din Viena.

Sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 11.00, în Stadtpark din Viena va fi organizată o ceremonie specială, în cadrul căruia va fi plantat un puiet recoltat din teiul lui Eminescu aflat în parcul Copou din Iaşi. Arborele va fi sădit lângă statuia lui Mihai Eminescu, prilej cu care va fi dezvelită o placă ce va marca acest eveniment.

La ceremonie vor participa şi vor susţine alocuțiuni primarul Mihai Chirica, Ambasadorul României la Viena, Excelența Sa Bogdan Mazuru, Ambasadorul Republicii Moldova la Viena, Excelența Sa Victor Osipov, președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, parlamentarul și istoricul austriac Harald Troch, și directorul Muzeului Unirii din Iași, Aurica Ichim.

În aceeaşi zi, de la ora 18.00, la Haus der Begegnung Mariahilf, va fi organizat un program muzical-artistic susținut de Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava.

Evenimentele culturale de la Viena sunt organizate de Asociația pentru Promovarea Culturii Româneşti „Mihai Eminescu” din Viena (preşedinte Laura Hant), cu sprijinul Muzeului Unirii din Iași și al Primăriei Municipiului Iași.

Reprezentanţii Primăriei Iaşi vor planta sâmbătă, la Viena, un tei lângă statuia poetului Mihai Eminescu din Standpark.

„Avem un proiect ce vizează transferul unui descendent al Teiului lui Eminescu într-o piaţă publică din centrul Vienei. Este un moment deosebit de impresionant. Am primit în cursul zilei de ieri finalul analizelor făcute de Universitatea Agronomică din Iaşi, care atestă în mod cert că acea ramură pe care noi am replantat-o în ghiveci este urmaşul teiului lui Eminescu”, a precizat primarul Iașiului Mihai Chirica.

Alţi puieţi din Teiul lui Eminescu vor fi sădiţi la Berlin, Cernăuţi şi Bucureşti, oraşe în care a locuit marele poet.