Press "Enter" to skip to content

Centenarul României sărbătorit în Pennsylvania, la Universitatea din Scranton, în prezența ambasadorului României în Statele Unite

APDA, 08 mai 2018 – În seria evenimentelor care marchează Centenarul României pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, la data de 19 aprilie 2018, Universitatea din Scranton, Pennsylvania, în parteneriat cu Ambasada României la Washington, a organizat o zi dedicată României, sub titlul „Ascensiunea României: Istorie. Economie. Cultură” (“The Rise of Romania: History. Economy. Culture”), cu prezența ambasadorului României, George Cristian Maior.

Cu această ocazie, au avut loc mai multe manifestări la care au participat membrii conducerii Universității, profesori, cercetători, studenți, dar și reprezentanți ai comunității din Scranton. Printre manifestări s-au numărat un forum de discuție despre România, despre trecutul și prezentul său, un interviu cu ambasadorul României, precum și un spectacol de muzică și dansuri populare românești susținut de trupa „Folclor”.

În intervențiile sale, ambasadorul României George Maior a subliniat conexiunea specială care leagă România de Statele Unite, începând de la impactul decisiv pe care președintele american Woodrow Wilson, prin viziunea sa politică, l-a avut în realizarea Marii Uniri de la 1918 și până la actualul Parteneriat Strategic dintre România și SUA, pe multiplele sale componente. Pentru a oferi publicului o imagine de ansamblu cu privire la evoluția țării noastre, ambasadorul român a făcut o scurtă incursiune în istoria ultimilor 100 de ani până în prezent. „În 2018, anul Centenarului, România este un exemplu în regiune, o sursă de democrație și securitate într-un context geopolitic complicat și are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, fiind o destinație atractivă pentru investiții”, a subliniat ambasadorul României. Publicul american prezent s-a arătat interesat să descopere elementele de istorie, cultură și civilizație românească și relația specială cu Statele Unite.

Universitatea din Scranton a fost fondată în 1888 și se clasează în topul universităților din SUA.

Ionică Armanca