Press "Enter" to skip to content

Centenarul României – O întâlnire muzicală în fiordurile norvegiene

APDA, 17 mai 2018 – Ambasada României în Regatul Norvegiei, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Stockholm, în parteneriat cu Academia de Muzică a Norvegiei, a organizat, în seara zilei de 8 mai 2018, concertul aniversar “Centenarul României – o întâlnire muzicală în fiordurile norvegiene”. Evenimentul s-a desfășurat pe scena amfiteatrului Academiei de Muzică a Norvegiei și a avut protagoniști tineri și talentați muzicieni români (pianistul Dragoş Cantea și violonista Anamaria Trifanov) şi norvegieni (soprana Benedikte Sofie Ribe și chitaristul Sondre Høymer), care au interpretat lucrări de referință ale compozitorilor români Constantin Silvestri, Ion Voicu, Paul Constantinescu, Ciprian Porumbescu, Grigoraș Dinicu și norvegieni Edvard Grieg, Eyvind Alnæs și Øystein Sommerfeldt (programul concertului este disponibil aici). Totodată, concertul a fost dedicat și celebrării Zilei Europei.

Ambasadorul României în Regatul Norvegiei, Adrian Davidoiu, a susținut, în deschiderea evenimentului, o alocuțiune despre importanța și contextul istoric național și european al Marii Uniri din 1918, precum și semnificația aniversării zilei de 9 mai – Ziua Europei, inclusiv în perspectiva Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din semestrul I 2019.

Au participat peste 300 de invitați, reprezentând MAE norvegian, ministere, instituții și organizații guvernamentale partenere în cadrul Granturilor SEE și norvegiene, ambasadori și membri ai corpului diplomatic acreditat la Oslo, precum și exponenți ai mediului cultural, artistic, academic și de afaceri norvegian. Totodată, am avut plăcerea de a avea printre invitați un grup numeros de membri ai comunității de români stabiliți în Norvegia.