Press "Enter" to skip to content

Celebrarea Zilei Universale a Iei la Ambasada României în Spania

APDA, 25 iunie 2018 – Ambasada României în Regatul Spaniei și grupul folcloric “Flori de Iris” au celebrat Ziua Universală a Iei la sediul misiunii diplomatice. La eveniment au participat și reprezentanți ai “Asociației Tricolor”.

Participanții au avut, astfel, posibilitatea de a se iniția în tainele cusutului de ii, învățând noi tehnici și motive populare de brodat frumoasele piese care alcătuiesc o parte a costumului popular românesc.
Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești.
Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură ‘„La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor.

Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.