Press "Enter" to skip to content

Caravana identității românești în Valea Timocului

APDA, 29 mai 2018 – Timp de o lună, în 20 de localități de pe Valea Timocului vor avea loc dezbateri, conferințe și mese rotunde despre moștenirea culturală românească, despre setul de probleme și soluții referitoare la menținerea identității naționale în Serbia și semnificația Centenarului Marii Uniri. Etnografi, reprezentanți ai mediului asociativ, jurnaliști și preoți – lideri și formatori de opinie ai comunității de români din Serbia de răsărit, precum preotul Boian Alexandrovic, Dusan Prvulovici, dr. Slavoljub Gacovic, Predrag Balasevic, Miroslav Gruici și  Zavisa Jurj vor susține o serie de prelegeri în Bor, Bolievac, Negotin, Cladova, Zaiecear, Maidanpec, Jagubita, Cladovo, Cucevo, Petrovaț, Golubaț, Ciupria, Svilainaț, Despotovaț, Belgrad, Malainița, Metovnița, Zlot, Bobovo, Velico Gradiște.

Proiectul „Caravana identității românești în Valea Timocului” este derulat în perioada 25 mai-24 iunie 2018 de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”.

În cadrul caravanei vor fi abordate varii subiecte sub genericul: „Biserica Daco-romana la sud de Dunăre și urmașii  ei din Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis”, ,,Drepturile minorităților naționale în Serbia, de la legi până la realitate”, „Moștenirea culturală și păstrarea  culturii tradiționale românești în Serbia de răsărit”, ,,De la graiurile daco-romane până la limba literară română. Importanța învățământului în limba maternă”, ,,Politica actuală și greutățile cu care se confruntă comunitatea românească în Serbia de răsărit”, ,,Păstrarea și cultivarea identității românești  în zonele rurale în epoca globalizării”.

Evenimentele se vor derula în cămine culturale, biblioteci și alte instituții.

Proiectul are loc în contextul marcării Zilei Românilor de Pretutindeni, se înscrie printre acțiunile dedicate Centenarului Marii Uniri și se încadrează în Planul de activități pentru anul 2018 al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni – Program strategic – Spațiul cultural comun românesc – Centenar Marea Unire 1918 – 2018.