Press "Enter" to skip to content

Cântăreț de folclor în Diaspora: «Le aducem oamenilor aminte de acasă și le ostoim dorul de familie»

APDA, 18octombrie 2017 – «Pentru noi, asta este cea mai mare provocare, să aducem oamenilor folclor de calitate, să ajungem la sufletul lor prin vers şi sunet, să îşi aducă aminte de acasă şi să îşi ostoiască dorul de familie», spune Aurel Marcu, liderul formaţiei Sentimental din Zaragoza.

Este un tânăr care a pornit de jos şi a ajuns astăzi să aibe cereri la evenimente în toată Spania. Este un om simplu, sufletist şi care face cinste comunităţii. Împreună cu trei colegi a închegat un proiect muzical care are succes.

Arel Marcu, 35 de ani, este din comuna Runcu , judeţul Dâmboviţa. «În anul 2002 am decis să emigrez alături de familia mea în Spania aduşi de mirajul unei vieţi mai bune. Aşa am ajuns în Zaragoza, care a devenit practic a doua noastră casă, iar în momentul de faţă suntem aici şi visăm la momentul când ne vom întoarce în ţară.  Dar, ca marea majoritate a celor ce trăiesc în afară, suntem furaţi de viaţa cotidiană, şi anii trec…»

De 5 ani a început serios acest proiect cultural. «Nu mi-a fost deloc uşor dar cu foarte multă muncă şi mult sacrificiu am reuşit să mă perfecţionez şi împreună cu ai mei colegi, Constantin Moroca , Constantin Comsa, Georgiana Balogh am reuşit să punem bazele unei formaţii de succes: Formaţia Sentimental. Într-adevăr, pot spune că formaţia Sentimental este proiectul meu de suflet, de mic copil dorind să cânt.

Activităţile culturale le-am desfăşurat în colaborare cu asociaţiile româneşti din Zaragoza, în special cu Asociaţia ACASĂ şi consulatul României la Zaragoza.»

Cum face faţă cererii, ţinând seama de diversitatea romanilor din Diaspora? «În comunităţile româneşti din Diaspora suntem obligaţi, noi ca şi artişti, să  avem un repertoriu foarte  variat,  cu muzica din toate zonele ţării ţinând cont că aici sunt români din toate zonele folclorice ale României.»

Cum vede un cântăreț de folclor integrarea romanilor în Spania? «În Spania, majoritatea comunităţii noastre este iubită şi respectată pentru că suntem oameni muncitori şi responsabili .

Mă bucură de asemenea că românii nu îşi uită tradiţiile, obiceiurile şi respectă folclorul. Pentru noi, asta este cea mai mare provocare, să aducem oamenilor folclor de calitate, să ajungem la sufletul lor prin vers şi sunet, să îşi aducă aminte de acasă şi să îşi ostoiască dorul de familie.»

Cătălin Serbu