Press "Enter" to skip to content

Când se vor întoarce românii? Senatorul diasporei, Radu Mihail: «Când meritocrația, respectul regulilor și al legilor, vor deveni normă, și nu excepție»

APDA, 23 octombrie 2017 – Senatorul Radu Mihail, ales în diaspora pe listele USR, a început să viziteze comunitățile românilor din străinătate. Recent s-a aflat în Belgia, unde a stat de vorbă cu românii de acolo. Iată concluziile sale, împărtășite pe pagina sa FB:

«La sfârșitul săptămânii trecute am avut plăcerea să particip la o manifestare a comunității românilor din Belgia, Dialogurile RomBel, la Bruxelles. Manifestarea a ajuns la a 8a ediție și ca de fiecare dată organizatorii, cu un deosebit profesionalism, au dat posibilitatea prezentării de inițiative și subiecte de interes pentru comunitate.

Anul acesta, în ziua destinată prezentărilor de servicii consulare, lansărilor de cărți, dezbaterilor, firul conductor pe care eu l-am identificat a fost noțiunea de INTEGRARE, cu reversul ei, RE-INTEGRAREA.

Mai multe subiecte au atins subiectul integrării în societatea belgiană. Au fost abordate cunoașterea limbii flamande sau înțelegerea particularităților culturale. Comunitatea, folosind și uneltele puse la dispoziție de autoritățile belgiene, construiește cai din ce în ce mai eficiente pentru adaptarea românilor în noul lor context de viață, și sunt de lăudat aceste eforturi.

A doua fațetă, discutată mult mai pe larg a fost posibilitatea de RE-integrare, de RE-adaptare la România, de înțelegere de către românii din Belgia și nu numai, a ceea ce se întamplă în România, în vederea reînnoirii contactelor cu țara și a unei eventuale implicări sau chiar reîntoarceri.

Ascultând dialogurile, pot rezuma astfel atitudinea lor: Pentru a aprecia România ei nu au nevoie de pâine și circ, au nevoie de recunoaștere a valorii muncii, de respect și de siguranța unui stat care îi apără împotriva abuzurilor.

Între românii din inima Uniunii Europene, de la Bruxelles, sunt foarte mulți tineri, foarte mulți implicați activ în construcția Europei. Ei sunt îngroziți de direcția pe care văd că guvernarea PSD ALDE o imprimă României: către o țară unde scopul principal al guvernării este asigurarea impunității pentru o putere politică coruptă, cu consecința imediată imposibilitatea unei dezvoltării socio-economice normale.

Acești oameni, care au sprijinit răniții de la Colectiv cu atât de mult suflet, nu pot înțelege cum este posibil ca responsabilii sistemului de sănătate din România să nu aibă niciun fel de suflet, să lase spitale în paragină și copii fără posibilitatea de vaccinare.

Acești oameni, dintre care mulți au ajuns să aibă succes în domeniile lor după mult efort pe băncile școlilor, nu înțeleg cum educația în România a ajuns pe mâna unora care nu pot asigura prezența unor manuale de calitate pe băncile elevilor.

Acești oameni au repetat și duminică la Bruxelles ceea ce promovează de multă vreme și ceea ce guvernarea din România nu vrea să accepte: re-integrarea românilor din Diaspora în România va fi posibilă atunci când meritocrația, respectul regulilor și al legilor, vor deveni normă, și nu excepție.

Până atunci ei sunt conștienți că nu au de ales și trebuie să se implice în lupta cu un sistem corupt, și sunt pregătiți să sară din nou în apărarea justiției din România așa cum au făcut-o și la începutul anului împotriva Ordonanței 13.

M-au rugat să transmit un mesaj domnului Dragnea și guvernanților: Diaspora este vigilentă și îi va ajuta pe românii din țară să nu cedeze pentru că vor să se întoarcă într-o țară condusă altfel.»