Press "Enter" to skip to content

Canada extinde programul colectării datelor biometrice pentru cetăţeni mai multor state, inclusiv R. Moldova

APDA, 31 iulie 2018 – Începând din 31 iulie, cetăţenii moldoveni care vor aplica pentru viza de intrare în Canada vor trebui să ataşeze la dosar şi datele biometrice – amprentele digitale şi o fotografie în format digital. Măsura se datorează extinderii de către Guvernul de la Ottawa a programului de colectare a acestui tip de date, informează Răzvan Dupleac, consultant în emigraţie reglementat de Guvernul Canadei şi Ministerul Imigraţiei din Quebec.

Acum obligativitatea datelor biometrice se aplică pentru cetăţenii din 30 de state, însă în următorii 2 ani întărirea măsurilor de securitate va duce la aplicarea acestei decizii pentru 150 de ţări. De la data menţionată anterior, cetăţenii din ţările europene, Africa şi Orientul Mijlociu care au nevoie de viză de intrare în Canada vor trebui să se supună noului regulament.

Apoi, de la 31 decembrie 2018 măsura va fi extinsă şi pentru ţări din Asia, America Centrală şi America de Sud.

Excepţie de la această regulă vor face cetăţenii din ţările care nu au nevoie de viză, dar aceştia trebuie să deţină o Electronic Travel Autorisation (eTA) dacă intră în Canada pe calea aerului.

De asemenea, vor fi scutiţi de prezentarea datelor biometrice copiii de până la 14 ani şi persoanele trecute de 79 de ani, şefii de stat şi de guvern, oficialii guvernamentali sau diplomaţii care vin în Canada în vizite oficiale, precum şi cei care au viză pentru SUA şi tranzitează teritoriul canadian.

Aplicanţii pentru viză vor trebui să achite o taxă de 85 $ pentru prelevarea datelor biometrice, iar pentru familii taxa va fi de cel mult 170 $.

De notatdatele biometrice colectate vor fi partajate cu serviciile secrete din statele aliate: SUA, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă.

CRISTINA SOFRONIE – Montreal, Canada