Press "Enter" to skip to content

Belgia, copiii care au fost în vacanță după 15 august în România nu vor putea începe școala pe 1 septembrie

Pentru copiii care au fost în vacanță după 15 august în România, Bulgaria și Spania, școală nu va începe de la 1 septembrie pentru aceștia, a anunțat virologul belgian Marc van Ranst. Pentru toți ceilalți elevi, școală va începe de la 1 septembrie cu anumite precauții și multe excepții de la regulă.

Zonele roșii ale pandemiei decise de guvernul federal sunt, pentru moment, nord-estul și sud-vestul Bulgariei, mai multe județe din România printre care București-Ilfov, câteva zone din Spania și două departamente franceze, potrivit rfi.ro.

Virologul Marc Van Ranst, citat de televiziunea flamandă VRT, susține că măsură li se va aplică și celor care au fost în vacanță în zone considerate sigure la început, dar care au devenit nesigure între timp.

Odată reveniți în Belgia, cei care au fost în vacanță în România sunt nevoiți să facă testul CCOVID-19 și să se autoizoleze timp de 14 zile.

Prim ministrul Sophie Wilmes a anunțat că școală va începe la 1 septembrie cu așa numitul “cod galben” care permite desfășurarea cursurilor întreagă săptămâna, dar introduce diferite măsuri de distanțare socială. Una dintre măsuri sunt excursiile școlare, care vor fi suspendate.

Guvernul federal acordă însă multă libertate în organizarea anului școlar autorităților regionale și locale. Astfel, un primar de sector (comună) din Bruxelles sau autoritățile unui oraș pot decide cum se va desfășura începerea cursurilor în funcție de situația epidemiologică locală.

Prin urmare, unele școli pot începe cursurile la 1 septembrie cu toți elevii, altele vor demara cu doar jumătate din elevi sau cu un program școlar modular și redus.

Se așteaptă prin urmare o situație complexă și potențial haotică din punct de vedere academic.

Este mai ales cazul pentru anul terminal din școală primară și pentru anul al doilea, al patrulea și al șaselea din secundară. La finalul acestor ani de studii, elevii belgieni susțîn un examen național de obținere a diferitelor certificate, care în 2021 va fi probabil greu de organizat, dacă nu toți elevi au urmat cursurile în același mod.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *