Press "Enter" to skip to content

Bacalaureatul românilor de pretutindeni, propunerea ministrului Educației

APDA, 15 ianuarie 2018 – Bacalaureat special pentru copiii românilor din străinătate, este propunerea ministrului Educației, Liviu Pop, prezentată la Bistriţa vineri, 12 ianuarie. În sprijinul acestei operațiuni, ministerul va trimite manuale în limba română „comunităţilor mari de români din străinătate”.

”Trebuie să găsim o variantă de Bacalaureat al românilor de pretutindeni. (…) Cred că în anul centenarului, românii de pretutindeni merită acest lucru. La 100 de ani de la Unire trebuie să facem acest pas”, a explicat Liviu Pop.

Ministrul revine astfel la propunerea despre care a vorbit în noiembrie anul trecut, în cadrul unui interviu acordat Agerpres. El consideră că ar trebui să se organizeze a treia sesiune de bacalaureat.

“În ceea ce privește examenul de bacalaureat, este o problemă foarte serioasă. Avem în ultimii zece ani aproape 2.000.000 de români care au finalizat clasa a XII-a. Dintre aceștia, aproape jumatate nu și-au luat bacalaureatul. (…) Dacă vom gândi o a treia sesiune de bacalaureat, aceasta trebuie gândită, evident, în termeni rezonabili şi normali în aşa fel încât să dăm şanse mai mari elevilor care au finalizat clasa a XII-a şi de ce să nu uităm că mai sunt şi alţi români prin alte colţuri ale lumii şi un bacalaureat al romanilor de pretutindeni ar trebuie să îl gândim ca țară, lucru pe care o să îl facem în baza unor dezbateri ample, nu așa, pe viteză.”, a declarat ministrul Educaţiei.

S.C.