Press "Enter" to skip to content

Austria taie alocațiile pentru copiii români, Iohannis și Norica Nicolai protestează

APDA, 10 mai 2018 – Austria va reduce alocațiile pentru copiii românilor din Austria care nu locuiesc cu părinții, ci au rămas în țara de origine, potrivit unui proiect de lege al guvernului austriac depus în 9 mai în Parlamentul de la Viena.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de către parlament, se vor plăti alocații la nivelul țării unde trăiesc copiii. Pentru cei din țări cu alocații mai mici, cum este și România, ajutoarele sociale vor fi diminuate, în timp ce pentru copiii aflați în țări cu costuri de trai mai mari, alocațiile vor fi mai mari. Este evident că legea este făcută pentru copiii români și alți copii din țări din Estul Europei. Cancelarul Austriei a spus că ajustarea în funcţie de nivelul de trai este necesară şi a dat ca exemplul tocmai România, unde costul vieţii este net inferior celui din Austria.

În prezent, statul austriac acordă o sumă fixă de 172,4 euro pe lună pentru fiecare copil. După reformă, părinţii maghiari care lucrează în Austria, spre exemplu, vor primi doar 93,61 de euro. În schimb, belgienii vor avea puţin mai mult – 175 de euro.

Ministrul austriac pentru familie, Juliane Bogner-Strauss, a afirmat că proiectul de lege va duce la reduceri de cheltuieli ale guvernului de peste 100 de milioane de euro pe an. ”Aceste fonduri vor fi folosire pentru copiii din Austria”, a declarat Bogner-Strauss. În 2016, Austria a alocat 273 milioane de euro ca ajutoare pentru circa 130.000 de copii din ţările UE şi Elveţia, sumă reprezentând aproximativ 7 % din plăţile totale din Austria destinate ajutoarelor pentru copii.

Legea ar putea fi aplicată din 2019. Comisia Europeană a transmis că va investiga dacă politica austriacă este discriminatorie în cazul lucrătorilor UE non-austrieci.

Situaţia alocaţiilor pentru copiii străinilor din Austria a fost discutată de preşedintele Klaus Iohannis cu omologul său austriac. „Sunt în jur de 15.000 de familii care ar fi în această situaţie. Cu toată prietenia şi buna colaborare între România şi Austria, e o temă unde trebuie să admitem că avem opinii foarte diferite. Cred că se va ajunge la clarificare. Există voci relevante care spun că o astfel de iniţiativă nu e conformă cu tratatele UE”, a declarat Iohannis.

Norica Nicolai, europarlamentar PNL, a anunțat că va adresa o întrebare scrisă Comisiei Europene: „Nu este vorba despre un privilegiu al statului membru, care nu poate limita adresabilitatea. Este un drept universal al copilului și dacă îndeplinește condițiile prevăzute de lege, este o încălcare foarte gravă a drepturilor copilului în Uniunea Europeană, pe care Austria intenționează să o promoveze”, a declarat Norica Nicolai.

În România, alocațiile pentru copii sunt extrem de mici. În 2018, alocaţia este de 200 de lei (circa 44 euro) pentru copiii în vârstă de până la doi ani (sau trei ani, în cazul copiilor cu handicap). Apoi 84 de lei (circa 18 euro) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi 18 ani şi pentru liceenii de peste 18 ani, și 200 de lei pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între trei şi 18 ani. (S.C.)