Press "Enter" to skip to content

Australia, un român declanșează un focar de rujeolă, autoritățile au lansat și o vastă campanie de informare a cetățenilor

APDA, 11 octombrie 2017 – Epidemia de rujeolă din România a ajuns și în … Australia. Autoritățile din Melbourne au instituit starea de alertă medicală severă după ce a fost înregistrat cel de-al unsprezecelea caz confirmat de rujeolă.

Potrivit presei de la antipozi, primele cazuri au apărut după ce un bărbat care a vizitat România a revenit în Australia la jumătatea lunii septembrie.

Pentru a nu induce panică în rândul populației, autoritățile au lansat și o vastă campanie de informare a cetățenilor. Astfel au fost avertizați public toți călătorii care s-au aflat în cursa București – Melbourne, cu escală la Doha și efectuată de compania Qatar Airways în data de 13 septembrie, să fie atenți la simptomele bolii. În aceast avion s-a aflat bărbatul identificat de medici a fi pacientul zero.

Alte trei cazuri au fost raportate la scurt timp, iar numărul a ajuns acum la unsprezece. Și nu este singurul loc din Australia unde este epidemie. Și la Sydney medicii suspectează două persoane că ar fi contactat virusul în timp ce se aflau în Melbourne.

Medicii australieni au anunțat că între perioada de incubație a virusului și apariția primelor semne trebuie să treacă în medie între 15 și 20 de zile. La rândul lor televiziunile de știri au început să difuzeze zilnic în regim de BREAKING NEWS informații despre zonele unde au fost raportate noi cazuri de îmbolnărive.

În România, potrivit datelor oficiale, până la data de 22 septembrie, peste nouă mii de persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă. Dintre acestea, 34 de copii și adulți au pierdut lupta cu virusul. La nivel național, județele cu peste 1000 de cazuri de rujeolă sunt Timiș, Caraș-Severin și Arad. Boala s-a extins în 41 de județe, singurul județ fără niciun caz raportat fiind Tulcea. Principala cauză a îmbolnăvirii a fost scăderea numărului de copii sub un an de zile vaccinați cu ROR dar și lipsa acestuia din cabinetele medicale ca urmare a politicii haotice de achiziție a vaccinului de către Ministerul Sănătății de la producătorii internaționali.

Marius Dobrescu