Press "Enter" to skip to content

Așa s-a afirmat ca designer de flori la Paris: «Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie să te dedici total»

APDA, 4 iunie 2018 – Silvia Coman are 32 de ani și e deja afirmată în lumea designerilor florali din Paris. După ce a terminat Liceul de Arte Plastice din Bistriţa, a decis să emigreze. În urmă cu 13 ani a ajuns la Paris, fără să știe limba, fără să aibă o pregătire specifică. A făcut un curs de contabilitate, a lucrat pentru a se întreține, inclusiv la Mc Donalds, apoi, atrasă de flori, a început să se ocupe de aranjamentele florale la nunţi.

„Acum 10 ani am început să lucrez cu florile. Am început să îmi pun pe Facebook fotografii cu buchete de flori pe care le făceam pentru apropiaţi şi cineva a văzut şi mi-a cerut să fac florile pentru o nuntă. Aşa a început totul. Am văzut că mă pricep şi m-am gândit să fac studii în domeniu. Am făcut un an de zile şcoala de florişti din Paris”, a povestit Silvia Coman.

Cursul de florişti l-a făcut în 2005. În cadrul stagiului de practică a învățat de la cei mai renumiţi designeri din Paris. Primul care a angajat-o a fost Eric Chauvin, floristul de la casa de modă Dior. A muncit la aranjamentele florale de la prezentările de modă ale celor de la Dior sau Versace. A lucrat cu hoteluri de ucx, Ritz, Bristol sau Plazza, iar acum coordonează echipa de florişti a hotelului Mandarin Oriental.   Acesta are 138 de camere, dispuse pe 7 etaje. Printre clienţii care ajung la Mandarin Oriental se numără prinţi din Orient, dar şi staruri din lumea modei sau artişti internaţionali. Reprezentanţii casei de modă Chanel şi Rihanna se numără printre clienţii fideli.

„Rihanna vine tot timpul la noi şi vrea numai trandafiri albi. Cei de la Chanel la fel. Trandafiri albi, vaze negre. Câte 1.000 de trandafiri merg într-o cameră cu lejeritate. La trei zile vin schimbaţi. Dacă rămân o săptămână, le schimbăm de trei ori în perioada respectivă. E ceva obişnuit”.

De Crăciun, de Revelion şi de Paşte, Silvia alături de echipa sa pregăteşte decoruri speciale. La fel se întâmplă de Noul An Chinezesc sau când au loc evenimente precum Săptămâna Modei sau Roland Garros. Nu de puţine ori actorii din diverse filme aleg să facă interviurile în hotel şi au nevoie de decoruri florale speciale, care respectă tema peliculei respective.

Ca în orice carieră de succes, Silvia își dedică aproape tot timpul meseriei. „Dacă vrei să ajungi undeva trebuie să te dedici total.”

Sorin Cehan