Press "Enter" to skip to content

Apelul unui deputat din Suceava către românii din Ucraina: «Promovați-vă tradițiile!»

APDA, 28 mai 2018 – Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz i-a îndemnat pe românii din Ucraina să cunoască şi să descopere România, să păstreze identitatea şi dragostea faţă de neamul românesc, să promoveze continuu obiceiurile tradiţionale şi culturale din România, astfel încât acestea să nu se piardă niciodată.

Maricela Cobuz a participat, duminică 27 mai, la a treia etapă a proiectului „Descoperă şi Cunoaşte România”, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni la Prefectura Suceava, anunță Monitorul de Suceava. În cadrul acestui eveniment, ministerul a invitat 50 de cetăţeni ai comunităţii române din Ucraina în vederea prezentării unor obiective importante din regiunea Bucovinei.

„Relaţiile dintre Ucraina şi România sunt strânse, reprezentanţii statului român au stabilit în decursul istoriei mai multe relaţii politice, diplomatice şi economice cu statul Ucraina, astfel încât politicile adoptate de cele două state au venit în sprijinul comunităţilor româneşti aflate pe teritoriul statului ucrainean, dar şi al comunităţilor minoritare aflate pe teritoriul statului român”, a declarat deputatul PSD de Suceava.

Ea a precizat că în Ucraina comunitatea românească reprezintă a treia etnie ca pondere, după ucraineni şi ruşi. „Din punct de vedere cultural, există foarte multe obiceiuri şi tradiţii care aseamănă românii din Bucovina cu cetăţenii ucraineni din comunitatea românească. Am observat, de la an la an, că s-au păstrat tradiţiile strămoşeşti în comunităţile româneşti din Ucraina, obiceiuri care ne aseamănă ca cetăţeni. Trăim cu siguranţă în două state diferite, dar graniţele încă nu au rupt legăturile materne de neam şi ţară, dintre frate şi soră, dintre românii din România şi comunitatea românească din Ucraina”, a mai spus Maricela Cobuz.

Andi Rădiu