Press "Enter" to skip to content

Anunțul lui Klaus Iohannis: Adoptăm moneda Euro CÂT MAI REPEDE POSIBIL

APDA, 11 mai 2018 – Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România se angajează să adere la Zona Euro cât mai repede posibil şi că va continua demersurile pentru integrarea în spaţiul Schengen.

“Moneda unică rămâne una dintre cele mai tangibile dovezi ale integrării europene. România se angajează să adere la Zona Euro cât mai repede posibil, odată ce toate criteriile vor fi îndeplinite, cu scopul unui rezultat durabil atât în beneficiul cetăţenilor, cât şi al ansamblului economiei româneşti.”, a declarat şeful statului, potrivit Agerpres. Declarația a fost făcută la recepţia oferită în grădina Palatului Cotroceni cu ocazia Zilei Europei.

Recent, premierul Viorica Dăncilă a înfiinţat o Comisie naţională de fundamentare a planului de trecere la moneda euro.

“Consider că aderarea la moneda euro este cel mai important proiect după aderarea României la Uniunea Europeană. În consecinţă, printr-o ordonanţă de urgenţă vom înfiinţa Comisia naţională de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro. Această comisie va avea rolul de a pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul Unic de aderare la moneda euro, precum şi acţiunile necesare pentru pregătirea economică, dar şi a societăţii româneşti pentru acest pas important”, a declarat Dăncilă.

Premierul a precizat că în cadrul comisiei vor activa “reprezentanţi ai administraţiei guvernamentale, ai administraţiei publice locale, ai mediului academic, ai Preşedinţiei, organizaţiilor non-guvernamentale, din partea confederaţiilor patronale şi sindicale, a societăţilor asociative”.

“Deci va fi o largă reprezentare, astfel încât să putem să avem o dezbatere corectă care să ne permită luarea celor mai bune decizii. Această comisie va fi condusă de doi preşedinţi, primul-ministru şi preşedintele Academiei Române, şi, de asemenea, doi vicepreşedinţi – guvernatorul BNR şi vicepremierul pe probleme economice”, a mai arătat Dăncilă.