Press "Enter" to skip to content

Antoanela Moraru-Fink, Frankfurt: «Noi, românii din Diaspora, vedem adevărata realitate din România şi fără ajutorul nostru nu aţi putea trăi decent»

APDA, 2 octombrie 2017 – Antoanela Moraru-Fink (Nișulescu) locuiește de 20 de ani în Germania, este cetățean german și președinta asociației Asociației Românilor din Frankfurt – ARO. I-am adresat întrebarea: Ce credeți că ar trebui să se schimbe în România pentru ca românii din străinătate să se întoarcă acasă? Iată răspunsul unui român care locuiește în țara cu cea mai dezvoltată economie a Europei:

«Sunt de 20 ani în Germania şi pot spune că m-am schimbat din bine în şi mai bine.

Schimbarea în România trebuie să plece în primul rând individual, de la noi, românii, oriunde ne-am afla. Trebuie să fim mai buni, să nu uităm de cei 7 ani de acasă, să fim corecţi, să ne respectăm, să ne cunoaştem adevăratul potenţial care-l avem şi să “ne vindem” cunoştinţele şi experienţa pe care o avem la adevărata valoare. Nu trebuie să ne lăsăm şantajaţi sau să ne vindem pe 2 mici, o şapcă o găleată şi 1 litru de ulei viitorul nostru şi al copiilor noştrii. Trebuie să ne facem planuri pe termen mai lung nu să ne mulţumim cu puţin sau cu promisiuni deşarte.

România ar trebui să fie o adevărată democraţie, nu ce e acum, o tentativă de democraţie unde puterea e controlată de persoane certate cu lege (foştii comunişti/securişti acum sunt neocomunişti – aceeași Marie cu altă pălărie). Politicieni care sunt corupţi, fură pe faţă şi îşi promovează familiile în funcţii de conducere. Aşa ceva e inadmisibil într-o Europă modernă. Justiţia nu trebui să fie influenţată de puterile politice, ar trebui să-i ia la întrebări cum de au reuşit ei, Politicienii români (majoritatea cu un bacalaureat şi cu facultăţi şi titluri cumpărate) într-un timp relativ scurt să devină milionari în Euro din salariile lor amărâte de bugetari, într-o țară în care nivelul de trăi e vai de el. Averile la control şi ce nu pot justifica, confiscat.»

Aș schimba politicienii

«Aş propune un guvern format din specialişti, cum a făcut Cioloș, iar românii ar trebui să aibe răbdare să poată vedea rezultatele. Aş aloca un buget mai mare la sănătate, educaţie, pentru că astea sunt baza. Dacă nu eşti sănătos şi nu ai un anumit nivel de educaţie, eşti egal cu zero.

Proiecte plauzibile cu firme serioase pt dezvoltarea infrastructurii. Simplificarea birocraţiei pentru a atrage investitori străini, care la rândul lor să creeze locuri de muncă. Atragerea de fonduri europene nerambursabile prin proiecte bine puse la punct care să ajute la dezvoltarea comunităţilor (oraşe/comune/sate). Repunerea pe hartă a României prin agricultură (eram cândva grânarul Europei), industrie, turism, dezvoltarea şi extinderea Portului Constanța, şi lista ar putea continua.

Concret, aş schimba politicienii – 300 Parlamentari câţi au fost propuşi la Referendum/Guvern de specialişti, dar profesioniști, nu cei făcuţi la apelul de seară cu diplome cumpărate. »

Soluții pentru diaspora

«Guvern şi parlamentari capabili să găsească soluţii concrete pentru atragerea acasă a românilor din Diaspora, români care 70% sunt vai de ei printre străini. Muncesc mult pe bani puţini nu reuşesc să se integreze şi chiar dacă s-au integrat cât de cât gândul şi sufletul le e tot în România şi tot acolo îşi petrec majoritatea concediilor (vezi cozile de la vamă). Sunt peste tot şi nicăieri, pendulează între ţări şi le e tare greu din păcate.

Aş încerca să le explic pe înţelesul tuturor că noi, românii avem atât drepturi, cât şi obligaţii (din păcate în România îşi cunosc sau au doar obligaţii, dar cum ajung în străinătate, îşi cunosc toţi drepturile de acolo şi îşi fac imediat asigurare de avocat. În România nu fac aşa ceva din păcate).

Schimbarea e în mâinile noastre o dată la 4 – 5 ani. Nu uitaţi că e dreptul nostru constituţional de a merge la vot şi doar prin vot democratic putem schimba ceva. Dragi părinţi, bunici, prieteni rămaşi în România, aveţi grijă ce faceţi pe viitor, dacă vă vreţi copiii, nepoţii şi prietenii înapoi. Ascultaţi-i când vă dau sfaturi, că vă vor binele.

Noi, românii din Diaspora vedem adevărata realitate din România şi fără ajutorul nostru nu aţi putea trăi decent. Fiecare român are o persoană dragă plecată afară să se sacrifice ca să le fie lor mai bine. Noi facem ce putem şi cât putem, dar doar împreună putem să fim puternici şi să reuşim să schimbăm ceva. Trebuie să vă cereţi drepturile şi în ţară, nu doar în străinătate.

Români, oriunde v-aţi afla, treziţi-vă cât mai aveţi timp şi hai că împreună să reuşim să schimbăm ceva. Nu se poate ca 500 Parlamentari să-şi facă de cap. DESTUL! Trebuie să spunem STOP JOC! Şi s-o luăm de la capăt cum trebuie şi cu oameni capabili şi competenţi, iar corupţii şi penalii la Jilava/Rahova/Poarta Alba şi averile confiscate. »

Tu ești prioritatea

«Noi românii – majoritatea – nu avem curaj să ne spunem părerile de teamă să nu-i deranjăm pe alţii sau ne vom gândi ce va spune lumea despre noi. Trebuie să ne fie indiferent. Trebuie să credem în noi şi să avem curajul să ne spunem părerea direct şi la obiect egal cine se afla în fata ta – prieten, şef, ministru… atâta timp cât aveţi dreptate şi argumente solide, nu cedaţi. Aveţi două posibilităţi de răspuns, Da sau Nu. Iar cine nu riscă, nu câştigă, se plafonează şi nu va fi niciodată luat în seamă. Iar cine pierde, nu uitaţi: Un şut în fund e un pas înainte! Nu disperaţi şi rămâneţi optimişti/pozitivi şi căutaţi mereu să vă autodepăşiţi învăţând mereu ceva nou. Fiţi open-minded şi credeţi în voi. Nu uita că prioritatea nr 1 eşti TU iar dacă ţie îţi e bine celor din jurul tău le va fi de 1000 ori mai bine.» (S.C.)