Press "Enter" to skip to content

Andrei Năstase, primarul ales al Chișinăului, primit în Parlamentul de la Viena: ”Am atras atenția, în mod special, asupra persecuțiilor”

APDA, 27 octombrie 2018 – Andrei Năstase, primarul ales al Chișinăului, a fost primit la Viena de politicienii austrieci de cel mai înalt nivel, putând astfel să descrie situația din Republica Moldova, mai ales despre boicotarea rezultatului alegerilor locale de la Chișinău și presecuțiile la care sunt supuși unii politicienii din grupul proeuropean și capturarea puterii de stat de către regimul oligarhic. ”Binomul Plahotniuc-Dodon controlează instituțiile de reglementare și alte autorități publice…”, le-a spus Năstase politicienilor austrieci.

Năstase s-a mai referit la controlul asupra presei și limitarea libertății presei, precum și despre câteva obiective economice.

La Palatul Imperial, sediul actual al Parlamentului Austriei, Năstase a fost primit de Președintele Parlamentului, Dr. Wolfgang Sobotka, Presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului Austriac, Dl. Andreas Schieder, cu Purtatorul de Cuvânt al SPO pentru Drepturile Omului si deputat în Parlamentul Austriei, Dl. Harald Troch.

În cadrul vizitei la Viena, a mai fost primit de Ministrul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe, Karin Kneissl. Întrevederea cu ministrul austriac de externe a fost urmată de cea cu Katharina Wieser, șef al Departamentului Europa de Est, Asia Centrală și Parteneriatul Estic și Dr. Thomas Buchsbaum, reprezentant special pentru Parteneriatul Estic.

 Andrei Năstase a informat oficialii despre situația reală din Republica Moldova în condițiile capturării puterii de stat de regimul oligarhic.

”Vizita mea la Viena în calitate de Primar ales al Capitalei Moldovei se produce tocmai în perioada în care Austria deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Sunt aici de Ziua Națională a Austriei și mă bucur sincer pentru toate realizările acestui stat european și ale poporului său.

În cadrul întrevederilor, mi-am informat interlocutorii despre situația politică de la Chișinău, despre procesul de capturare oligarhică a statului Republica Moldova, despre controlul politic asupra justiției, despre felul în care binomul Plahotniuc-Dodon controlează instituțiile de reglementare și alte autorități publice, dar și o importantă parte a media și societății civile.”, a declarat la sfârșitul vizitei, Andrei Năstase, într-un comunicat.

Principalele discuții ale lui Andrei Năstase s-au axat pe situația politică precară din Rep. Moldova. Năstase a descris politicienilor austrieci despre boicotarea rezultatului alegerilor locale de la Chișinău și presecuțiile la care sunt supuși unii politicienii din grupul proeuropean.

”Am atras atenția, în mod special, asupra persecuțiilor la care este supusă opoziția proeuropeană, asupra arestărilor de ultimă oră pe criterii politice a unor lideri locali și activiști ai partidelor de opoziție, potențiali candidaţi electorali, dar și despre scopul modificării antidemocratice a legislației electorale, în 2017, cu votul comun al PSRM, PD, conduse de Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, și cel al grupului Iurie Leancă, în lipsa unui consens politic și social și în pofida recomandărilor insistente ale Comisiei de la Veneția, OSCE/ODIHR .

Invalidarea arbitrară a rezultatelor scrutinului municipal, pe motive inventate și părtinitoare, care nu se încadrează în normele și standardele internaționale și care reprezintă o măsură discreționară și disproporționată, a constituit un subiect special al discuțiilor.”, a declarat Năstase la sfârsitul întâlnirilor.

Au mai fost abordate frauda bancară, lipsa de progres în vederea urmăririi penale a tuturor persoanelor responsabile de furt și de spălarea de bani în perioada 2010-2014, și legile privind amnistia de capital.

”Am atras atenţia si asupra lipsei de progres în vederea urmăririi penale a tuturor persoanelor responsabile de frauda din sistemul bancar și de acțiunile de spălare de bani ai mafiei rusești în perioada 2010-2014, reiterând disponibilitatea forțelor de opoziție și civice de a coopera cu cercetători independenți și instituții europene de investigație în privința căutării și recuperări resurselor fraudate, precum și în vederea aplicării de sancțiuni personalizate față de beneficiarii fraudei și complicii acestora, politicieni, funcționari, judecători și procurori corupți.

În cadrul întrevederilor am solicitat interlocutorilor mei suport pentru societatea civilă, mediul de experți și media independentă, inclusiv pentru presa de investigații în materie de cleptocrație, corupție și protecționism, fraude financiare și electorale, precum și în vederea combaterii abuzurilor autorităților și persecuțiilor politice, apărării drepturilor și libertăților omului.”, a mai spus Andrei Năstase.

Năstase s-a mai referit la controlul asupra presei și limitarea libertății presei.

”Extinderea controlului oligarhic asupra presei din Republica Moldova, monopolizarea spațiului audiovizual de către proprietari afiliați PD și PSRM, necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului, precum și necesitatea încetării limitării libertății de expresie, la întruniri, dar și a libertății conștiinței au constituit subiecte esențiale ale discuțiilor noastre.

În final Andrei Năsase s-a referit și la câteva obiective economice care au fost subiect de dicuție cu oficialii austrieci.

”Le sunt recunoscător pentru enorma contribuție la dezvoltarea Republicii Moldova, dar și pentru nemaipomenita căldură cu care suntem primiți aici noi, cei care venim pentru a prelua cele mai bune practici de politici publice si administrație la nivel național şi local sau, pur și simplu, pentru a ne stabili cu traiul și a ne desfășura activitatea într-un mediu prietenos, sigur și prosper.

Mi-am dorit întotdeauna în calitate de primar ales al Chișinăului să putem realiza visul de a construi în timp Axa Inovării Chişinău – Cluj – Oradea – Viena, care ar oferi un suport extraordinar pentru dezvoltarea economică a capitalei noastre și a țării întregi, cu implicarea plenară a tinerilor, care să genereze noi locuri de muncă bine plătite Acasă.

Este motivul pentru care am vizitat în iunie, imediat după turul doi, Viena în calitate de primar ales al Chișinăului. Și de această dată am avut discuții cu Primarul Michael Ludwig și cu funcționari superiori din cadrul Primăriei Vienei.

În cadrul acestora am abordat și tematica Raportului Croll-2, adoptarea legilor privind amnistia de capital și implicațiile acestuia asupra sistemului financiar și politic, inclusiv prin atragerea în Moldova a finanțelor internaționale cu origini incerte ori criminale.”

Andi Rădiu