Press "Enter" to skip to content

Andrei Cosoi, avocat la Padova: ”Mă consider un fel de ambasador al României Mari”

APDA, 03 mai 2018 – Andrei Cosoi s-a născut în Republica Moldova, dar locuiește de mai bine de 15 ani la Padova, acolo unde a absolvit facultatea de drept iar în prezent este membru al Baroului de avocați. Anul trecut a candidat pe lista civică “Area Civica” pentru funcția de consilier. Crede că zicala “unde-s mulți puterea crește și dușmanul nu sporește” se potrivește perfect pentru a stimula tinerii români să se reunească în asociații și a participa la viața socio-politică.

De cât timp sunteți în Italia și care au fost motivele pentru care ați plecat din țară ? Cum a fost integrarea?

Locuiesc în Italia, la Padova, de 15 ani. Am absolvit facultatea de drept din Padova iar în acest moment sunt membru al Baroului de avocați din Padova. Motivele șederii mele în Italia la început au fost de reîntregirea familiei, apoi s-a transformat în cel de studiu ca în final să se contureze în cel de muncă.

Cu ce probleme v-ați confruntat aici?

Procesul meu de integrare în societatea italiană poate fi analizat din mai multe aspecte: universitar, sportiv și social. La universitate nu am întâlnit mari dificultăți, deoarece toți colegii eram în aceeași situație și în același moment trebuia să ne integrăm împreună în mediul social universitar. Am reușit să-mi fac mulți prieteni, de diferite naționalități, păstrând legăturile chiar şi în prezent. Din punct de vedere social-cotidian, am întâlnit unele dificultăți, dar acestea aparțin normalității și sunt sigur că același lucru se întâmplă și cu un italian în Romania. M-a ajutat mult faptul că am continuat să joc fotbal. Practic fotbalul în Italia de 15 ani, iar timp de 6 ani am fost antrenor de copii. Astfel am reușit să cunosc mai bine comunitatea. Cel mai frumos lucru e că italienii au avut încredere și au încredințat unui străin educația propriilor copii. Activitatea mea de voluntariat a fost apreciată de copii și, în același timp, de părinți. Nu m-am simțit deloc discriminat, chiar mai mult, m-am simțit mereu ca acasă. Prin fotbal am cunoscut multe persoane și ele, la rândul lor, m-au cunoscut pe mine și țara mea.

Mă consider un fel de ambasador al României Mari, căci nu am pierdut ocazia de a povesti oamenilor despre țara mea. Nu voi fi însă niciodată integrat deplin, nu există această formulă, deoarece avem alt sentiment, avem altă mamă națională, iubim și ne bucurăm de alte tradiții. Nu cred și nici nu consider necesară integrarea deplină, pentru că diversul este ceva frumos și trebuie să fiu acceptat așa. Important este să înțelegem că fiecare are dreptul să-și păstreze identitatea și în același timp să nu uite că este obligat să studieze și să respecte cultura țării gazdă. Faptul că am reușit să cunosc cultura, limba și tradițiile italiene mă fac să cred că sunt mai bogat sufletește.

Ce v-a determinat să vă înscrieți în Asociația Alianța Românilor şi ce aşteptări aveți ? Care este rolul dumneavoastră în buna desfăşurare a activității asociației?

Am intrat în echipa Alianței Românilor deoarece împărtășesc aceleași principiii și idealuri consacrate în statutul asociației: îmbunătăţirea procesului nostru de integrare în politica ţării gazdă. Încă din vara anului 2017 l-am contactat pe actualul Președinte Marius Dogaru care nu a ezitat nici o clipă să mă includă în echipa pe care o conducea. Susținut de ei am candidat pe lista civică “Area Civica” pentru funcția de consilier în Padova. Toata campania electorala a fost bazată pe genericul „Noi avem dreptul la vot”. Scopul nostru era și este de a le aduce la cunoştinţă conaționalilor noștri că implicarea politică este egală cu integrarea. Consider că Alianța Românilor trebuie să fie scudul juridic a românilor în parcursul lor de integrarea social-politică a țării gazde.
Din acest considerent în martie anul curent am constituit filiala Alianța Românilor- Padova. Fiecare comunitate are problemele sale specifice, de aceea grupul de români prezent în Padova trebuie să constituie o voce comună proiectată către administrația locală și de ce nu pe viitor și spre legislatorul și executivul național.

Credeți că românii mai au încredere în asociațiile din diaspora şi în reprezentanții acestora?

Metoda de studiu și educația civică aplicată în România este fondată pe spiritul critic și orice le este arătat în fața românilor este pus mereu în dubiu. Pornind de la această premiză asociațiile noatre din Italia pornesc cu un Handicap față de asociațiilor altor comunități. Națiunea noastră a fost unită în colective în mod forțat de autoritățile comuniste. După căderea comunismului, la români s-a dezvoltata individualismul caracterizat de frică (nu cumva cineva să-l amăgească sau să cîștige bani pe spinarea lui). În acest moment nu avem o cultură sau educație civică în care să fie cultivat spirtul asociativ. De aceea noi, reprezentanții de asociații, trebuie să reeducăm acest spirit cu inițiative asociative de succes.

Ce credeți că trebuie schimbat în România pentru ca românii să se întoarcă în țară ? Ce înseamnă pentru dumneavoastră România?

Pentru mine România este patria – mama. Țara noastră, din punct de vedere a obiectivelor mărețe, a avut un parcus bun în ultimii ani: integrare în Nato și U.E.. Fenomenul de migrație nu a apărut astăzi și nici ieri de aceea trebuie să acceptăm acest exod din țară. Chiar și dacă condițiile în țară se schimbă, nu avem garanția că românii se vor întoarce acasă deoarce în majoritatea cazurilor aceştia s-au integrat perfect în țara gazdă. România trebuie să fie pregătit doar cu programe sociale de reintegrarea românilor reîntorși în țara.

La final un mesaj pentru cititorii? De ce ar trebui să se înscrie într-o asociație?

Să aveţi încredere, dezvoltați-vă autostima și încrederea în cel de lângă voi ;dupa aceea puneți în balanță inocența comportamentului acelor doua suflete. Aplicați principiu prezumției de nevinovăției. Puneti umărul la dezvoltarea unei societăți sănătoase și cu spirit asociativ. Nu vă dezvoltați și nu insuflați noii generații spiritul egoismului. Ghidați-vă și ghidați noua generație cu zicala “unde-s mulți puterea crește și dușmanul nu sporește”. Vă așteptăm alături de noi, să puneți umărul la “alianță românilor” și nici într-un caz piciorul!

Lăcrămioara Maricica Niță, Roma