Press "Enter" to skip to content

«Am plecat că n-aveam ce să le mai dau la copiii să mănânce și acum vreți să vă dau taxe?»

APDA, 7 septembrie 2017 – „Românii care lucrează în străinătate și care nu și-au anunțat plecarea la Fisc, riscă o amendă cuprinsă  între 50 și 100 de lei”, anunță consultantul fiscal Adrian Benţa, într-o declarație acordată MEDIAFAX.

Consultantul fiscal precizează că „un cetățean român ce părăsește teritoriul țării pentru o perioadă mai mare de 183 de zile trebuie să dețină chestionarul de rezidență fiscală. Acesta se depune cu minim 30 de zile înaintea plecării din România. Prevederea a fost reglementată de la 1 ianuarie 2016 prin noul Cod fiscal”.

Așadar, prevederile noii ordonanțe 30, ce modifică Codul de procedură fiscală nu i-a „uitat” pe românii din străinătate.

Ceea ce pare că a „uitat” Fiscul sunt lămuririle cu privire la această nouă dare către stat a diasporenilor.

Cu alte cuvinte, nu s-a precizat dacă măsura este retroactivă, deoarece există un număr foarte mare de români care au plecat din țară înainte de 1 ianuarie 2016.

Conform reglementării, chestionarul trebuie depus în termen de 30 de zile. Dar nu se specifică de când sunt contorizate cele 30 de zile.

Se vorbește apoi de „minim 30 de zile înaintea plecării din România”, dar nu și ce trebuie să facă românii care atunci când au emigrat nu aveau la dispoziție această prevedere legală.

La auzul veștii că au fost luați iarăși în colimator de Fisc, românii din străinătate s-au arătat foarte indignați.

Pe Facebook, au apărut comentarii în care își exprimă dezacordul și refuzul de a se supune noii ordonanțe.

„Fiscul să vadă cum câștigă banii parlamentarii care dorm în Parlament … sau să verifice pensiile care sunt mai mari ca salariile!”, a scris Valentina Boboc, o româncă din Spania.

Un alt român din Spania amenință că „îmi schimb cetățenia și tot nu le dau niciun ban, mama lor de hoți”.

„Bă, ați înnebunit? Ce mama naibii să vă mai dau? Am plecat că n-aveam ce să le mai dau la copiii să mănânce și acum vreți să vă dau taxe. Să ferească Dumnezeu să mă supărați”, a scris într-un comentariu un român din Franța.

„Păi ce-s proști? 100 de lei ori cinci milioane de români, are ce păpa Tudose și gașca lui de hoți”, acuză o româncă din Germania. Un alt român din Portugalia le transmite autorităților: „ați mai găsit ceva, tot cu ochii să ne mai luați câte ceva. La muncă, putori ordinare”. (V.N.)